Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-мръсните места в къщата, за които всяка домакиня забравя

27 юли 2024, 12:11 часа

Почистването на дома е важна част от ежедневието, но дори и най-старателната домакиня може да пренебрегне някои критични области. Можем да избършем пода, да изчеткаме праха, да сменим спалното бельо и да измием всички чинии, но все още чувстваме, че къщата не е достатъчно чиста.

Това се случва, защото при почистване сме склонни да се фокусираме върху най-видимите повърхности и да забравим за невидимите места, които могат да се превърнат в истински капани за мръсотия и прах. Ще споменем пет кътчета на къщата, които често се пренебрегват, но тяхното състояние може значително да повлияе на цялостната чистота и усещането за комфорт в къщата.

5 места, които всяка домакиня забравя да почисти

1. Постелка за баня

Банята е едно от най-благоприятните места за развитие на бактерии, а постелката за баня играе важна роля за това. Ако използвате постелка вместо кърпа за крака, не забравяйте да я перете при възможно най-висока температура поне веднъж седмично. Освен това, само мокрото почистване на пода в банята не е достатъчно – плочките и другите повърхности изискват редовно третиране с продукти с антибактериален ефект.

Кой да предположи, че точно ТОВА са най-МРЪСНИТЕ места в дома ни

2. Пространството зад мивката и тоалетната

Много домакини помнят необходимостта от изтриване на цели мебели и водопроводни инсталации, но често забравят за пространството между мивката и стената, както и за основата на тоалетната и пространството под седалката. Тези места се превръщат в удобна среда за мухъл и плака. За ефективно почистване на такива труднодостъпни места се препоръчва използването на продукти с извит дозатор и антибактериални свойства.

3. Душ слушалка

Душ слушалката може да се превърне в истински проблем, ако не се почиства редовно. Твърдата вода, богата на калций и магнезий, причинява отлагания, които могат да запушат слушалката на душа и да намалят водното налягане. За профилактика се препоръчва да измивате душ слушалката поне веднъж месечно с препарат за отстраняване на варовик.

Къде най-често живеят микробите: 6 мръсни места в дома ви

4. Дистанционно за телевизор

Дистанционното управление на телевизора е предмет, който се използва от всички членове на семейството и по него неизбежно се натрупва мръсотия. Дистанционното управление се нуждае от поддръжка на всеки две седмици. За да направите това, използвайте течности на алкохолна основа и памучни тампони, за да почистите старателно всички вдлъбнатини и повърхности на дистанционното управление. Ако бутоните залепнат или не реагират, дистанционното управление трябва да се разглоби и вътрешността на бутоните да се измие със спирт.

5. Електрически ключове

Първото нещо, което правим, когато се приберем от улицата, е да включим светлината с неизмити ръце. Дезинфекцията на електрическите ключове често се забравя, но те могат да станат източник на бактерии и замърсители. Препаратите за миене на съдове са идеални за почистване на превключватели, тъй като те ефективно премахват мазнините и мръсотията, оставени от ръцете ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес