Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата грешка, която правим с шампоаните за пърхот

10 февруари 2022, 11:10 часа

Пърхотът представлява едно от най-честите кожни смущения. Той притеснява милиони хора по цял свят. Предизвиква неприятни и дразнещи снежинки по раменете, а също предизвиква силен сърбеж, раздразнение, лющене, а понякога дори болка, зачервяване на главата, а то може да се разпространи даже и по слепоочията.

Натурални методи за лечение на пърхот

Гъбичките и бактериите са най-честата причина за поява на пърхот. Много от тези, които страдат от пърхот, имат гъбични микроорганизми.

Най-лесно може да се справите с пърхота е да си вземете специализиран шампоан против пърхот. Разбира се, най-добре е той да бъде медицински. Тези шампоани съдържат противогъбични и антибактериални съставки. Съдържат обикновено циклоспорикс, катрани, салицилова киселина, кетоконазол и т. н. Те унищожават гъбичките по кожата и успокояват сърбежа, намаляват лющенето, раздразнението и зачервяването.

Често допускани грешки при лечение на пърхот

Тези шампоани изсушават екстремно много косата. При дълга или честа употреба на шампоан против пърхот косата става суха, начупена, изтощена, с цъфтящи краища и накъсана.

До страничните ефекти се стига вероятно поради използване по грешен начин на шампоаните против пърхот.

Грешката, която повечето хора допускат в употребата на шампоан против пърхот

По всяка вероятност всеки приема шампоана против пърхот като най-обикновен шампоан. Използва го по стандартен начин, като го нанася по цялата си коса, втрива, натърква и след това изплаква. Но това е грешка. Именно тази грешка предизвиква екстремното пресушаване на косата.

Как да използвате шампоаните против пърхот правилно?

Понеже съставките в шампоана против пърхот са насочени към скалпа, по който се развиват бактериите и гъбичките, които причиняват пърхот, продуктът трябва да се прилага точно там. Недейте да го разнасяйте по дължината на косата. Целта  е точно и само скалпа, тъй като по повърхността на косъма няма гъбички, нито пък пърхот.

Нанасяйте противопърхотния шампоан единствено на скалпа. Масажирайте кожата на главата с леки движения. Оставете го да подейства в рамките на няколко минути, а след това изплакнете обилно с вода.

Останалата част от самата коса трябва да измиете с обикновен шампоан. Нанесете онзи, който ползвате стандартно. Най-добре би било той да е подбран в съгласие с индивидуалните нужди на вашата коса.

Хубавата новина за финал е, че има начин се преборим с честите появи на пърхот. Това може да стане в случай, че използвате правилно шампоана против пърхот и не го разнасяте по цялата дължина на косъма. Ако изпълнявате тези съвети няма да имате проблеми със сухата и изтощена коса. Запомнете, че положението би станало още по-лошо става, ако нанесете шампоана против пърхот по цялата коса почакате да подейства няколко минути. Това би направило косата ви още по-дехидратирана и уязвима.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес