Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големият смок в България – ето колко е дълъг

01 септември 2023, 11:33 часа
Реклама

Когато говорим за змиите, размерът няма значение, а това дали са отровни и колко опасна е отровата им за здравето и живота на хората и на домашните им любимци. Смоковете, макар да достигат значителни размери, са безобидни, тъй като са неотровни. Какво визираме под значителни размери и колко всъщност е дълъг най-големият смок в България?

Най-големият смок в България – колко е дълъг?

Знаете ли, че в страната ни се срещат няколко вида смокове? Те се отличават в различни размери, предпочитани местообитания, поведение и темперамент, дължина. По-популярните сред тях са:

-          Смок стрелец

Среща се в Югоизточна Европа, тоест и в страната ни. Някои екземпляри достигат внушителните 2.5 метра дължина – информация, на която се доверяваме, макар у нас да не е откриван смок с подобни размери.  Дължината му не следва да ви притеснява, тъй като не е отровен. И все пак не го закачайте, тъй като притиснат, заплашен или преследван, той хапе силно и болезнено, макар това ухапване да не е опасно за живота.

Важно е при настъпило ухапване да се обработи добре раната да се следи за инфекция, тъй като и неотровните змии могат да причинят неприятни и тежки здравословни последствия като загуба на част от ухапания крайник, ако се допусне развитието на бактериална инфекция.

Какво да направите, ако видите змия пред себе си?

Смокът стрелец  е известен е с това, че умее изключително балансирано и успешно да се „катери“ по дървета. Обитава редки гори, места с много скали и храсталаци. Може да го срещнете от март до октомври, но понякога, когато времето е по-топло, е активен и до по-късно или по-рано от месец март.

Именно от този вид е най-големият смок в България, открит през 2017 година край Бургас. Дължината му е 2 метра и 3 сантиметра, с които счупва доскорошния рекорд, принадлежал на смок от същия вид, открит от д-р Георги Попгеоргиев в Източните Родопи.Този смок е един от малкото у нас, достигнали до дължина над 2 метра. Данни има за още един смок с подобни размери, но доказателства под формата на снимков материал за този смок не са налични.

Смок с подобни размери със сигурност е плашещ за хората, които не познават змиите и не знаят, че пред тях стои неотровна такава, както и за страдащите от офиофобия – фобия от змии.

В социалните мрежи битува вярването и за смок с дължина почти 4 метра, който плаши туристите около връх Ком, но подобни твърдения са по-скоро анекдотични и не отговарят на истината, тъй като смокът стрелец не достига подобни размери, липсва доказателствен материал, а и „на страха очите са големи“.

-          Смок мишкар

Размерите му са по-малки от тези на смока стрелец – достига до 1.8 метра, като повечето екземпляри са дори по-малки – до 1.4 метра. Не е отровен, но отново ухапването е болезнено. Храни се с гризачи, както подсказва името му, и обитава широколистни гори на над 1600 метра н.в.

Ако убиеш змия в двора – ето какво ще ви се случи според народните вярвания

-          Ивичест смок

Екземплярите на този вид смок достигат до около 1.80 метра дължина. Не са отровни и се хранят с гризачи. Подобен смок у нас може да видите само в долината на р. Струма.

-          Вдлъбнаточел смок

Екземплярите не са едри, известно е, че произвежда токсини, но количеството и силата им е такава, че могат да убият само дребни животни – предимно гризачи и птици, с които се храни този смок, и не е опасна за човека и едрите животни.

-          Леопардов смок

Удивителна украса, напомняща шарка на леопард, и малка дължина – до метър отличават този смок, срещащ се у нас само в някои части на Южното Черноморие и по долината на река Струма.

-          Медянка

Вид смок, отличаващ се също с интересно оцветяване, който е сред най-малките представители у нас, достига до около 80 сантиметра дължина.

Що се отнася за дължината на най-дългата неотровна змия в света, то Световният рекорд, вписан в книгата на Гинес, принадлежи на 8-метров женски мрежест питон.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес