Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

16 май 2024, 21:16 часа

Дори тези от вас, които недолюбват гръцката митология, със сигурност са чували мита на Нарцис и наказанието му да се влюби в своето отражение. През 1914 година въз основа на този мит и изградения в него образ на Нарцис Зигмунд Фройд – лекар, психиатър, нарича прекомерната и патологична любов към себе си, съчетана с егоизъм, с термина нарцисизъм.

Докато да обичаш себе си и да отстояваш принципите, мечтите, същността си е не само поведение, което не подлежи на осъждане и се приема за нормално и очаквано, прекомерната самовлюбеност, граничеща с патология, е нарцистично личностно разстройство, което е заболяване, нанасящо вреда не само на засегнатия от него, но и на околните.

Особено внимание заслужава да обърнем на романтичната връзка с нарцисит, която е трудна, нараняваща и която би се разпаднала бързо, ако решилият да сподели живота си с нарцисист няма необходимите познания относно това личностно разстройство, не е склонен на разбиране и компромиси и не полага достатъчно усилия, за да бъде връзката стабилна. Романтичните отношения със самовлюбен човек са едни от най-трудните, но не са обречени. Въпреки трудностите успешната връзка с нарцисит е възможна.

 Успешна връзка с нарцисист – ръководство за употреба

Като самовлюбен егоист, неспособен да обича друг освен  себе си, страдащият от нарцисизъм е труден не само за разбиране, но и за поддържане на интимна връзка с него. Стане ли въпрос за любов и романтични отношения, всички искат да бъдат обичани, което прави истинско предизвикателство поддържането на успешна връзка с нарцисит, неспособен да обича искрено, да показва чувствата си.

Връзката с мъж-нарцис не е приказка, а трилър! Бягай!

Най-трудна и вероятно обречена би била връзката на двама души, страдащи от нарцисизъм. Ако обаче единият от двойката полага усилия, превъзмогва себе си, загърбва нуждите и очакванията си в името на връзката, тя може да бъде хармонична и трайна. Дали жертвите си заслужават и дали трябва да продължи да се бори за тази връзка, или са поеме по друг път, решава всеки, чиято съдба го е срещнала с нарцисит, а ние ще помогнем само със съвети как да постигнете стабилна и щастлива връзка с нарцисит, ако сте взели това решение.

Нарцисистите често имат проблеми с поддържането на здрави взаимоотношения, тъй като не са способни да изпитват обич, да правят компромиси, да се жертват за друг. Често са им напълно чужди и непознати емпатията, романтиката, обичта, грижата за другия. Страдащите от нарцистично разстройство на личността поставят собствените си нужди пред тези на другите дори тези други да са собственото им семейство – родители, съпруг/съпруга, деца.

Освен самовлюбени и егоистични те са склонни да налагат своята гледна точка, избор, решения, да не приемат чуждите чувства, нужди, което може да бъде обезсърчаващо за полагащата всички усилия връзката да се развие и съхрани половинка. Не се обезсърчавайте от всичко споменато обаче, тъй като може да имате късмета да сте попаднали на нарцисит, който освен явните недостатъци, свързани с нарцистичното  личностно разстройство, има и много положителни качества и черти от характера, заради които си струва да положите усилия  за съхраняване на връзката и за да бъде тя успешна, а двойката – щастлива заедно.

Топ 10 признака, че сте в нарцистична връзка

  • За да бъде успешна връзката, трябва да сте готови да поставите себе си на второ място, да загърбите нуждите си и да приемете, че нарцистичната ви половинка винаги ще иска да е права, слушана, обгрижвана, възхвалявана, но няма да получите същото в замяна.
  • За успешна връзка ще трябва да прощавате. Но внимавайте – поставете граници, не прощавайте сляпо всичко. Насилие и агресия са сред нещата, които не трябва да прощавате, колкото и да ви се иска да го направите в името на запазване на връзката. Всеки заслужава да сте в безопасна и отдадена връзка, да има своето пристанище, гнездо, огнище, и ако нарцистичната половинка освен всички недостатъци на характера, произтичащи от самото заболяване, проявява и агресия, определено не си струва, а е и опасно съхраняването на тези отношения.
  • Информираността за заболяването също може да окаже значителна подкрепа на опитващия се да съхрани връзката с нарцисит. Натрупването на знания за болестта и проявите ѝ ще помогне да не се приема всичко лично, да се прощава по-лесно, да се разбират действията и начина на мислене на нарцисиста.
  • Помощ от специалист, която може да бъде получена без знанието на нарцистичната половинка и която може да се окаже спасителния пояс за връзката.
  • Любов – това изчерпва всичко. Обича ли някого някой, ще е готов да се жертва за него, ще търси информация, помощ, подкрепа, съвети и всичко, което да му помогне да направи по-успешна и трайна тази връзка с нарцисит.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес