Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можем ли да отглеждаме циклама в градината?

01 октомври 2024, 10:30 часа

Бръшлянолистната циклама е очарователно разнообразие от алпийска теменужка със завидни свойства на устойчивост на замръзване и невероятно деликатни цветя, напомнящи силуета на спящ лебед.

Изящните цветя на бръшляновата циклама са една от най-красивите украси. Имат красив розов цвят в няколко нюанса. Необичайни и отличителни, състоящи се от големи, насочени нагоре венчелистчета, те се издигат над сърцевидните листа. Цъфтежът се наблюдава предимно през лятото и есента. Декоративността на растенията се определя не само от съцветията, но и от оригиналния цвят на листата, чиято горна част е тъмно сива и маркирана с много атрактивен принт.

 

Още: Засаждане на циклама: Стъпка по стъпка

Циклама с бръшлянови листа: описание на растението

Цикламите най-често се отглеждат на домашни первази, а сезонът им на цъфтеж е в края на лятото и есента. Оказва се, че има видове, които са успешно подходящи за отглеждане в градината. Една от най-популярните е бръшлянолистната циклама (Cyclamen hederifolium), известна още като неаполитанска циклама.

Това е ниско многогодишно растение от семейството на игликата, родом от Средиземноморието. Достига около 10-15 см височина. Цикламеният бръшлян се отличава с кожести листа, които имат сърцевидна форма с назъбени ръбове (те варират по цвят и шарка в зависимост от сорта). Листата на растението са вечнозелени, но умират през пролетта (появяват се отново в края на лятото).

Цветята на цикламения бръшлян обикновено се появяват през август и радват с красотата си до падането на слана. Те се развиват върху върховете на голи кафяви стъбла. Те изглеждат като сгънати крила на пеперуди и се предлагат в широка гама от цветове (от бяло, през различни нюанси на розово и лилаво, до сьомга или червено).

Още: Основна грижа за цикламата, за да се радвате на страхотни цветове

Бръшлянолистната циклама привлича окото с фантастичните си цветове, което я прави прекрасно допълнение към градината.

 

Как да отгледаме бръшлянолистна циклама в градината

Цикламеният бръшлян предпочита полусенчести и сенчести места, така че може да се засажда под короните на дърветата, в сенчести цветни лехи или алпинеуми. Добра почва за него е рохкава, наторена с хумус, алкална (съдържаща калций) почва. Тежки и влажни почви, от друга страна, трябва да се избягват. Цикламата не обича излишната влага в почвата (особено през зимата), тъй като това води до загниване на корените.

Още: Подходяща грижа за цикламата, за да Ви радва с цветовете си

Поливайте растението редовно по време на растеж и цъфтеж, но избягвайте преполиване. Това растение не изисква интензивно торене, но през пролетта (след началото на вегетационния период) трябва да разпръснете малко компост около него.

Цикламеният бръшлян е доста толерантен към ниски температури. Въпреки това, в студени, безснежни зими, трябва да покриете растението с тръстика, руно, клони или да го покриете с листа. Би било добра идея да разпръснете мулч около растенията, което не само ще помогне за поддържане на оптимално ниво на влажност на почвата, но и ще предпази корените от замръзване. Разграждайки се, той също така обогатява почвата с органична материя, подобрявайки нейната структура и плодородие.

Най-добре е да планирате засаждането на циклама през пролетта. Това ще ѝ даде достатъчно време да се аклиматизират към новото си място преди настъпването на зимата. Най-добре е да я засадите на дълбочина, равна на 2-3 пъти височината на грудката (до около 10 см).

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес