Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се живее без панкреас?

20 октомври 2024, 07:30 часа

Един от най-малките органи в тялото – панкреасът – играе и една от най-важните роли за здравето, изпълнявайки храносмилателни и хормонални функции. Дисфункцията на панкреаса се нуждае от лекарска намеса, тъй като повлиява отрицателно на цялостното здравословно състояние и  рефлектира върху здравето на други органи и тъкани в тялото. Кои са основните функции на този орган и може ли  да се живее без  панкреас?

Функции на панкреаса

Панкреасът изпълнява две основни функции:

Още: Лекар: Тези продукти са по-опасни за панкреаса от мазнините храни

-          Храносмилателна, която е свързана с производството на специфични ензими за регулиране на храносмилането и подпомагане на усвояването на хранителни вещества, витамини и минерали.

-          Хормонална, която е свързана с поддържането на кръвната захар в нормални граници,  което е от решаващо значение за нормалното функциониране на други органи в тялото – бъбреци, мозък, черен дроб.

Какви болести застрашават панкреаса?

Ако се чудите може ли да се живее без панкреас, вероятно се вълнувате от здравето си и бихте се радвали да разберете повече за профилактиката на заболяванията на панкреаса, кои го засягат сериозно и какви са последствията от тях. Сред заболяванията, които засягат панкреаса, са:

Още: Лечебни билки, които ефективно пречистват панкреаса и стомаха

-          онкологични, които се отличават с трудно повлияване на лечение и висока смъртност,

-          заболявания, свързани с неадекватното производство на ензими от панкреаса,

-          кисти,

-          панкреатитът – възпалителен процес на панкреаса, чиято остра форма се нуждае от спешна лекарска намеса,

Още: От какво се натоварва най-много панкреаса

-          диабетът и др.

Рисковите фактори за развитие на голяма част от заболяванията на панкреаса са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, наследствеността, липсата на адекватна профилактика и др.

Важната роля на панкреаса за здравето и разнообразието от функции, които изпълнява, съвсем естествено поражда въпроса може ли да се живее без панкреас  и какво трябва да се педприеме, ако органът е увреден и реално не изпълнява функциите си, както и ако е отстранен частично или изцяло.

Може ли да се живее без панкреас?

Краткият отговор на този въпрос е утвърдителен, панкреасът се отстранява частично или изцяло при животозастрашаващи заболявания като рак на панкреаса например, като на засегнатите не се трансплантира друг орган, но пациентите с панкреатектомия – отстраняване на панкреас – е важно да знаят че животът с отстранен орган не е без последствия за здравето и че състоянието им следва да се проследява от лекаря. Отстраняването на панкреаса води до намаляване на храносмилателните ензими, което налага допълнителен прием на същите под формата на медикаменти, предписани от лекаря, както и до потенциален прием на инсулин до края на живота. Ето защо грижата за здравето на панкреаса следва да е от важно значение за пациентите и те да не допускат да усложняват състоянието си с прием на вредни субстанции и с вредните си навици, тъй като загубата на този орган може и  да не е животорешаваща като загубата на бъбреците, но поражда достатъчно комплицирани проблеми като този, че без ензимите и хормоните, които панкреасът някога е произвеждал, пациентите не съумяват да регулират нивата на своята кръвната захар,  което налага допълнителна терапия. Операцията за отстраняване на голяма част от органа или на целия орган води до инсулинова  зависимост и  до необходимостта да се приема терапия до  края на дните.

Изводът е, че без панкреас животът продължава, но често може да бъде по-труден, свързан с приема на лекарства и с редица ограничения.

източник: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23134-pancreatectomy-surgery-removal-pancreas

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес