Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маслото от тези семена е здравословно за сърцето и действа противовъзпалително

23 октомври 2024, 11:21 часа

Веднага щом лятото свърши, ние започваме да консумираме тиква във всякаква форма и форма - пай, хляб, лате, закуски, каквото и да е. И не само тиквата е питателен плод и тиквените семки са питателна закуска, но маслото от тиквени семки предлага някои вълнуващи ползи за здравето и може да добави вкус към сладки и солени ястия през целия сезон.

Както разкрива името, тиквеното масло е масло, извлечено от тиквени семки, и е особено полезно за поддържане на здраво сърце. За да разберете пълния набор от ползи за здравето, които маслото от тиквени семки предлага, както и как да го включите в ежедневния си начин на живот, ето всичко, което трябва да знаете.

Ползи от тиквеното масло

1. Това е полиненаситена мазнина, важна за здравето на сърцето, имунитета и др.

Тиквеното масло е здравословна за сърцето полиненаситена мазнина, богата на омега-3 и -6 мастни киселини.

Ненаситените мазнини, включително полиненаситените мазнини, са едни от основните типове мазнини, противопоставящи се на наситените и трансмазнините. Полиненаситените мазнини включват омега-3 и омега-6 мастни киселини, от които омега-3 са противовъзпалителни, докато омега-6 са провъзпалителни. И двете са важни за поддържането на здрава и ефективна имунна система.

За кои заболявания е най-полезна тиквата?

2. Помага за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол.

Маслото от тиквени семки също така съдържа високи нива на фитостероли, растителна структура, подобна на холестерола в тялото. Тези съединения, в допълнение към ненаситените мазнини, открити в това уникално масло, могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол в тялото чрез подобряване на здравето и движението на кръвоносните съдове.

3. Има мощни противовъзпалителни растителни съединения като полифеноли.

Тиквеното масло е пълно с растителни съединения и полифеноли. Те са свързани със значително намаляване на възпалението в тялото, поддържане на имунното здраве и намаляване на хроничните заболявания.

Кулинарно изкушение: Крем супа с леща и тиква

4. Показва няколко обещаващи ползи за здравето на жени в менопауза.

Според същия преглед от 2022 г. по-горе, резултатите от клиничните проучвания показват, че маслото от тиквени семки е полезно при лечението на сърдечно-съдови проблеми при жени в менопауза и заболявания, свързани с дисбаланс на половите хормони.

5. Ранните изследвания показват, че маслото от тиквени семки може да помогне за предотвратяване или забавяне на косопада.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере ролята на маслото от тиквени семки като лечение на алопеция, въпреки че има някои обещаващи начинаещи изследвания за способността на това масло да се бори с проблемите, свързани с косопада.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес