Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лятно слънцестоене на 21 юни: Традиции и забрани за този ден

20 юни 2022, 14:34 часа
Реклама

Лятното слънцестоене на 21 юни 2022 г. носи специална енергия, която според астролозите се засилва от влиянието на знаците Рак и Лъв. За да привлечете щастието в живота си, трябва да се придържате към определени правила и да не нарушавате някои забрани.

Какво представлява лятното слънцестоене?

Земята е постоянно в движение - тя се върти в орбита около Слънцето и около себе си. Благодарение на ротационното движение, което продължава 24 часа, имаме дни и нощи. Думата "слънцестоене" е с латински произход и означава "неподвижно слънце".

Лятното слънцестоене бележи деня, в който слънцето грее най-високо в едно от полукълба и така бележи най-дългият ден и най-кратката нощ в годината. Слънцестоенето се отбелязва два пъти годишно - лятно 20-21 юни и зимно 21-22 декември. През 2022 г. лятното слънцестоене се пада на 21 юни в 12:13 часа българско време.

Египтяните смятали лятното слънцестоене за начало на нова година, което приблизително съвпадало с изгрева на звездата Сириус и идването на наводненията на Нил. Всъщност големите пирамиди са построени по такъв начин, че когато застанем при Сфинкса, слънцето се намира точно между двете пирамиди в деня на слънцестоенето.

В наши дни на този ден все още се провеждат много тържества, като огньовете на Сан Хуан в Испания, фестивалът Ансара в Северна Африка, церемонията за навършване на пълнолетие в Швеция или честването на Чичен Ица в Юкатан.

НАУЧЕТЕ ТУК КАКВИ СА ТРАДИЦИИТЕ И КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес