Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-старият зоопарк в света?

06 октомври 2024, 11:00 часа

Зоопаркът е примамливо място за децата, жадни да опознаят богатството от животински видове, много от които не биха могли да видят в естествената им среда. Детското любопитство, съчетано с естествената и вродена любов към животните, която много хора, за жалост, по-късно губят по пътя си от детството към света на възрастните, правят зоопарка толкова любим на най-малките. Знаем ли обаче неговата история,  кой е първият у нас, кой е най-големият, а кой е най-старият зоопарк в света?

Най-старият зоопарк в света

Знаете ли, че зоопаркът не е продукт на съвременното общество? За това свидетелстват най-новите открития на археолозите, открили съществуването на огромна менажерия от 112 различни животински вида, датиращи от… 3500 г. пр.н.е. Да, това е годината на първия зоопарк в света, който се намирал на юг от Луксор в Египет. Дори да сте предполагали, че първият зоопарк е стар, едва ли и в най-смелите си предположения сте си представяли, че датира хилядолетия преди Христа. Още по-любопитно е отношението към вече мъртвите животни в този зоопарк – погребани били в елитно гробище, някои с керамика заедно с тях, други – покрити с бельо. Чий е бил този зоопарк, защо е бил създаден и какво точно  е било предназначението му, е трудно да се каже,  разкопките пораждат повече въпроси, отколкото да дават отговори, но тази менажерия е призната за най-старият зоопарк в света.

Още: Полицията иззе защитени животни и видове от частен зоопарк на бизнесмена Светослав Илчовски

В съвременния си вид и предназначение зоологическите градини са много по-млади – едва на няколко века. Ако визираме съвременното значение на зоопарка и възможността му да приема посетители срещу заплащане на билет и отглеждайки животни, съобразно с изисквания за това, зоопарковете са сравнително млади, като най-старият зоопарк в света е Tiergarten Schönbrunn, основан на 31 юли 1752 година във Виена, Австрия и представящ над 700 животински вида – сериозна колекция от животни, която би зарадвала не само децата, но и възрастните. Съществуването му датира още по-назад във вековете – животни са били събирани и отглеждани там от 1540 година, но не в такъв мащаб.
Най-старият зоопарк в света  е построен по заповед на тогавашния император на Свещената Римска империя Франциск I, като предназначението му и било да служи като императорска менажерия, но само няколко десетилетия по-късно е отворена за обществеността, като първоначално за достъп не са се изисквали билет или заплащане. Този най-стар зоопарк в света е оцелял по време на войни, финансови кризи и катаклизми, но в крайна сметка с цел съхраняването му и осигуряването на средства за съществуването му е приватизиран през 1992 година.

Други стари зоопаркове в света

Сред най-старите зоопаркове в  света, макар да са по-млади от посочения, са:

  • Ménagerie du Jardin des Plantes, основан през декември 1794 година в Париж, Франция.
  • Лондонският зоопарк от април 1828 година, намиращ се в Лондон, Англия.
  • Зоопаркът в Дъблин, основан през септември 1831 година в Дъблин, Ирландия.
  • Зоопарк в Антверпен, отворил врати през юли 1843 година в Антверпен, Белгия.
  • Зоопаркът в Берлин, основан през 1844 година в Германия.

Още: В частен зоопарк в Словакия: Леопард уби собственика си

 

Най-старият зоопарк в България

Сред най-старите зоопаркове у нас безспорно е и зоологическа градина в София. Тя е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров. България е първенец в това отношение и дом за тази стара традиция, основана през 1888 г. от Княз Фердинанд.

Битка за крокодила в Ботунец: От Зоопарка и РИОСВ го искат, собственикът не го дава

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес