Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира къщата на Хаджи Димитър?

26 май 2023, 11:33 часа

Къща-музей на Хаджи Димитър е част от Регионален исторически музей в град Сливен. Домът на войводата Хаджи Димитър се намира в квартал „Клуцохор”, на малка уличка във възрожденския български град.

Къщата на Хаджи Димитър в Сливен е построена в края на 18 век. Самият войвода се ражда в нея на 10 май 1840 година. През първата половина на 19 век до самия дом на Хаджи Димитър е построен ханът на бащата на войводата. В началото на 20 век къщата и ханът стават собственост на община Сливен.

До Освобождението комплексът е бил изцяло запазен, но през 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени. В началото на 30-те години ханът е съборен, а родната къща на Хаджи Димитър - укрепена. През 1935 година в Сливен е открит паметник на българския войвода и във връзка с това е била подредена малка битова изложба в къщата.

Роден е Хаджи Димитър

Именно това е първата музейна сбирка в Къщата-музей на Хаджи Димитър. През 1955 година в нея има голяма историческа експозиция, която официално е открита на 3 март. От 1969 година започва възстановяването на хана, а на 6 май 1975 година комплексът Къща-музей Хаджи Димитър е открит.

Тази историческа забележителност в Сливен е възстановена в изцяло старинен интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър. Изключително интересни и автентични са гостната, мутвакът и типичната сливенска винарска изба.

Ханът на бащата на войводата - Никола Асенов, към къщата- музей спадат и прилежащите стопански постройки. Автентично е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийница.

Знаете ли кой е Хаджи Димитър?

По своята същност родният дом на Хаджи Димитър е малка, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане. В нея може да се види обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложени са интригуващи исторически експонати и образци на огнестрелно и хладно оръжие, снимки и документи, свързани с четата от 1868 година.

В къщата-музей на Хаджи Димитър могат да се видят още копие на знамето на четата на Стефан Караджа, а също и четническата униформа. В експозицията влизат различни карти, факсимилета, схеми, книги и материали, свързани с героичните действия на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес