Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира къщата на Димчо Дебелянов?

26 май 2023, 10:44 часа

"Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне..."

В град Копривщица се намира къщата на Димчо Дебелянов.

Животът на Димчо Дебелянов е кратък, но изпълнен с различни емоции. За съжаление завършва трагично през 1916 година, когато намира смъртта си на фронта край Демир Хисар.

Къщата музей „Димчо Дебелянов“ е родният дом на поета Димчо Дебелянов. Сградата е строена от дядо му Динчо Дебелян (чието име носи и той) през 1830 година.

Роден е Димчо Дебелянов

До 50-те години на XX век къщата е била в крайно тежко състояние и запустялост. Заслугата тя да бъде възстановена като музей на Димчо Дебелянов, е на архитект Вельо Дебелянов, преотстъпил собствеността и изготвил плановете за реставрация. Родният дом на поета е възстановен през 1957 г., а на следващата година е превърнат в музей.

Година след възобновяването, през 1958 година къщата е открита като музей. В нея може да разгледате експонати, разказващи за творческия и житейски път на Димчо Дебелянов. Част от тях са лични вещи на поета, акварелен портрет и друг на майка му, детската му люлка, снимки, много ръкописи и писма.

Знаете ли псевдонимите на Димчо Дебелянов?

През 1967 г. в добре поддържания двор е поставен преместеният от гробищния парк на храм „Успение Богородично“ оригинал на скулптурната фигура „Майка“, дело на професор Иван Лазаров.

В къщата-музей ежегодно през август се провеждат „Дебелянови вечери“ с връчване на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (на всеки две години), съпътствани с литературни четения и музикални концерти.

Посетителите и ценителите могат да чуят стиховете на поета в изпълнение на български артисти на български, руски, английски, немски и френски езици.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес