Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде НЕ трябва да поставяме огледало у дома

11 септември 2024, 06:00 часа

Когато поставяте огледала в дома си, разположението им е от решаващо значение, тъй като може да повлияе както на естетическия вид, така и на енергийния поток, особено ако следвате принципите на Фън Шуй или се интересувате от неприкосновеността на личния живот и практичността. Ето някои насоки за това къде не трябва да поставяте огледало у дома, за да избегнете често срещаните капани.

1. Непосредствено срещу входната врата

Едно от най-често препоръчваните места, където да избягвате поставянето на огледало, е точно срещу входната врата. Според принципите на Фън Шуй огледалата, поставени тук, отразяват енергията обратно от дома, като пречат на положителната чи (енергия) да навлезе и да циркулира във вашето пространство. Дори и извън Фън Шуй, поставянето на огледало срещу входната врата може да създаде смущаващо изживяване за гостите, които могат да се притеснят да видят отражението си веднага след влизането.

Още: Защо изглеждаме различно в огледалото, отколкото на снимката?

2. Срещу леглото

Поставянето на огледало точно срещу леглото е друга настройка, която трябва да се избягва. Във Фън Шуй се смята, че това разположение нарушава съня, тъй като отразява енергията в стаята. Освен това някои хора смятат, че да видят отражението си след събуждане може да бъде стряскащо и потенциално изнервящо, особено в слабо осветена стая или ако се събудят внезапно посред нощ. Огледалата в това положение могат също така да отразяват светлина, която може да наруши съня, като например фаровете на автомобилите или други ярки светлини отвън.

3. В коридори, обърнати едно към друго

Огледалата, поставени точно едно срещу друго в тесни коридори, могат да създадат дезориентиращ визуален ефект, известен като безкрайно отражение. Тази конфигурация не само създава усещане за хаотичност в пространството, но и може да бъде визуално претоварваща, предизвиквайки чувство на замаяност или безпокойство. Освен това във Фън Шуй се смята, че подобно разположение създава своеобразен „енергиен капан“, който отразява енергията напред-назад, без да ѝ позволява да се уталожи.

Още: Защо не се препоръчва да се поставя огледало в спалнята

4. В края на коридора

Друго място, на което не бива да окачвате огледало, е в края на коридора. Според Фън Шуй това може да доведе до застой на енергията, тъй като пречи на потока да се движи плавно през дома. На практика то може да създаде и леко зловещ ефект, особено при слабо осветление, тъй като може да отразява неочаквани движения или сенки, предизвиквайки ненужно безпокойство или дискомфорт.

5. Противоположен безпорядък

Огледалата удвояват това, което отразяват, така че поставянето на огледало срещу затрупана зона или пространство, изпълнено с неорганизирани предмети, ще увеличи усещането за хаос и безпорядък. Това не само се отразява на визуалната привлекателност на помещението, но и може да го направи по-тясно и хаотично, създавайки стресираща среда.

Още: Кристално чисто: как да измиете огледалата, за да не събират прах

6. В кухнята

В много култури огледалата традиционно не се поставят в кухните, защото се смята, че те удвояват негативните енергии, свързани с огъня. Освен културните вярвания, огледалата могат да бъдат лош избор в кухнята поради мазнината и мръсотията, които готвенето неизбежно произвежда. Поддържането на огледалото чисто в тази среда може да бъде предизвикателство, а отразяването на пламъци или остри предмети може да създаде чувство на дискомфорт.

7. На тавана

Макар и по-рядко срещани, огледалата на тавана обикновено не се препоръчват. Те могат да изглеждат внушителни и смущаващи, особено когато се гледат отдолу. Това разположение също така може да направи стаята по-малка и по-затворена, а не отворена и просторна, какъвто обикновено е желаният ефект от огледалото.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес