Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костилката от маслина не трябва да се хвърля – ето за какво се ползва

05 октомври 2023, 10:44 часа
Реклама

Докато ползата от консумацията на маслини и продуктите, произвеждани от тях, е известна, костилките на маслините масово се изхвърлят като отпадък и потребителите нямат представа за полезните им качества и за какво могат да се използват.

Оказва се, че съществуват иновативни и устойчиви начини за използване на костилката от маслина чрез влагането на нарочените като отпадък костилки като добавка в кулинарни вкусотии, в традиционни ястия, в продукти на козметичната индустрия, в продукти за бита и т.н., тъй като костилките притежават, подобно на маслините, полезни за здравето и красотата свойства. Вижте как да оползотворите костилките на вкусните маслини, които току-що изядохте, вместо да напълните коша с тях, както и начините, по които се оползотворяват в развитите страни.

6 невероятни начина за употреба на костилката от маслина

Вероятно сте хапвали сушени костилки от плодове. Макар че трябва да подхождате внимателно, тъй като сред костилките има и токсични, ядливите са вкусен деликатес, нали? Маслиновите костилки са не по-малко полезни и вкусни и също могат да се използват вместо да се изхвърлят като отпадък. Ето за какво може да се използва костилката от маслина.

Видове маслини и техните особености

1.       Маслиновите костилки могат да се използват за извличане на масло, много по-ценно и полезно от зехтина. Богати на диетични фибри, ценен източник на антиоксиданти, те са не по-малко полезни от самите маслини. Напротив. Съдържат 4 пъти повече линолова и терпенова киселина, стероли, омега 3 и полифеноли, отколкото може да откриете в най-качествения зехтин.

2.       Костилката от маслина е чудесен заместител на микропластмасата в домакинството. С употребата на маслинови костилки се постигат устойчиви и еко решения, тъй като микропластмасата е глобален проблем за света и природата.

3.       Маслиновите костилки намират приложение и при поддържане на красотата на кожата. Различни козметични продукти като ексфолиантите например използват стрити костилки. Вероятно някога сте използвали продукт с бадемови костилки или поне сте чели/чували за такъв.

Маслиновите по нищо не отстъпват на тях, а са и по-икономични – за абразивни продукти в домакинството и козметиката, приготвени с костилки от маслини, е нужен много по-малко материал, тъй като действието им е по-силно и активно, а те са устойчиви. Най-хубавото е, че може да си приготвите и сами козметика с костилки от маслини, стривайки ги на ситни частички, които да добавите към измиващото ви средство за душ и да се насладите на подхранена и ексфолирана кожа на тялото.

Върху лицето не ви съветваме да ги изпробвате домашно стрити костилки от маслини, а само вложените в готови козметични продукти, тъй като може да нараните крехката кожа на лицето, ако не съумеете да смелите достатъчно фино и нежно костилката от маслина.

4.       Най-интересната употреба на маслиновите костилки е за… храна. Убедени сме, че се чудите как точно могат да се консумират тези костилки, известни с твърдостта си. Семената могат да се консумират като пълнеж за сладки и солени печени продукти, да се добавят към тестото за хляб или дори да се пекат и карамелизират. Брашното, приготвено от костилката от маслина, многократно надхвърля като качества и ползи за здравето други ценни брашна, популярни като незаменима част от здравословното хранене.

Кои са най-полезните маслини за вашия организъм - разберете сега!

5.       Не по-малко любопитна е употребата на маслиновите костилки за топлене и приготвяне на храната. Отпадъците от маслини имат потенциал да бъдат използвани като възобновяем енергиен източник, а в района на Средиземноморието, където се отглеждат много маслини и съответно се и обезкостяват много маслини, се използват системно и пълноценно като  биомаса за генериране на енергия.

Според инженерната асоциация с нестопанска цел ASME, когато става въпрос за производство на енергия чрез изгаряне, маслиновите костилки превъзхождат твърдата дървесина. Да, костилките могат да се горят. Едва ли ще се стоплите с тях, след като сте хапнали шепа маслини, но пък спокойно може да си спестите пълния кош в кухнята и да ги хвърлите в камината.

6.       Костилките намират приложение и в бита. От дълго време те се използват при направа на керамика, композити, полимери, асфалт и битум. Неочаквано, нали? Ние също не подозирахме, че имат подобно приложение.

Малко от приложенията на костилките от маслините може да използвате сами. За жалост. Но поне ще знаете възможните приложения и няма да гледате на тях като на досаден отпадък.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес