Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комарите ХАПЯТ хората според цвета на дрехите и кръвната им група

21 август 2021, 14:05 часа
Реклама

Ако през лятото има нещо неприятно, то са досадните комари, които ни атакуват, когато си поискат. Забелязали ли сте обаче как понякога сякаш хапят единствено вас? Или само вие се оплаквате от пъпки от комари, а приятелите ви не са и чули за такива. Всъщност това не е случайно. Комарите биват привлече от по-сладката кръв. Учени споделят, че те се насочват към обекта, когото смятат да ухапят, използвайки обонянието и зрението си. Един показател за това е въглеродният диоксид, който издишваме. Всеки издишва различно количество. Хората, които издишват повече въглероден диоксид, са бременните, хората с бърз метаболизъм, затлъстелите хора, така че те трябва да са особено внимателни към комарите и да се предпазват с наличните средства.

Освен това, ако спортувате на открито пространство, като парк например, е по-вероятно да ви ухапе комар, защото бива привлечен от потта ви.

Много интересен принцип, по който комарите избират кой да ухапят, е цветът на дрехите ви. Особено разпространено е вярването, че комарите биват привлечени от тъмните дрехи повече, отколкото от светлите. Други случаи разкриват, че е по-вероятно да ви ухапе комар, ако сте с нулева кръвна група и не толкова вероятно, ако сте с кръвна група А.

Един успокояващ факт е, че съществуват около 3500 вида комари, но под 20% от тях хапят и това са женските. Мъжките комари се хранят със сокове от растения, докато женските хапят, за да създадат яйца, не заради храна. Обикновено ухапване от комар не може да причини алергична реакция, но ако има такава, тя е лека, не като ухапване от друго насекомо.

Как да се предпазите най-ефективно от комарите?

Носете повече светли дрехи, по възможност нека те покриват краката и ръцете ви. Ако ви е топло, използвайте репеленти срещу комари. Има някои много ефективни и удобни за ползване, които са под формата на спрей. Няколко впръсквания са достатъчни, за да държат комарите далеч от вас.

Ако пък вече ви е ухапал комар, най-добре е да изстудите мястото, използвайки кремове с кортикостероиди или антихистамин. В никакъв случай недейте да разчесвате мястото, защото освен че сърбежът ще стане по-интензивен, ще направите рана на кожата. Най-добре третирайте с кубче лед, което ще облекчи и отнеме сърбежа и топлината от пъпката.

Освен това не използвайте алкохол. Продуктите, които изброихме по-горе – кремовете и репелентът, са достатъчни. Комарите са много досадни, но трябва да се научим да живеем с тях. Хубавото е, че има начини, чрез които да се предпазим от ухапването им.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес