Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време се варят киселите краставички? Всяка домакиня трябва да го знае!

29 юни 2023, 09:15 часа

Киселите краствички са желана зимнина. Освен, че се приготвят лесно, те са икономични и всеки може да си позволи поне една доза хрупкави зеленчуци за зимата.

Обикновено краставичките се приготвят в края на летния сезон. По същото време се приготвя и останалата зимнина - като започнем от сладка и компоти и стигнем до лютеници и консервирани домати.

Както споменахме и по-рано, направата на кисели краставички не е никак сложна. Те са чудно мезе и веднага, щом са готови за консумация, са част от трапезите ни.

Освен похапвани самостоятелно, киселите краставички са част от различни зимни салати и много други ястия.

Нов начин за приготвяне на мариновани краставички за зимата

Както почти всяка зимнина, краставичките трябва да се залеят с подходящата саламура и след това да се стерилизират. Стерилизирането е задължителна стъпка, защото удължава срока на годност на краставичките. С него обаче не трябва да се прекалява, защото пък така рискуваме краставичките да станат меки и неприятни за похапване.

Опитните домакини избират да стерилизират краставичките за 5 минути. Те твърдят, че това време е напълно достатъчно, за да се удължи срока на годност на зимнината. Някои хора увеличават до 7-8 минути.

След стерилизацията бурканите се вадят от горещата вода и се обръщат с капачката надолу. Оставят се така до пълното им охлаждане и след това се подреждат на рафтовете при останалата зимнина.

Съществуват най-различни рецепти за приготвяне на кисели краставички. Когато решавате да приготвите тази зимнина, се доверете на съветите на опитните домакини. Те няма да ви подведат.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес