Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко по-полезни за пъдпъдъчите яйца от обикновените

29 април 2022, 14:15 часа

В едно от тези малки яйчица може да намерите дневните ви нужди от витамин В12, селен, рибофлавин и холин, заедно с малко желязо – всичко това в порция, която съдържа само 14 калории.

Реклама

Селенът и рибофлавинът - важни хранителни вещества, помагат на тялото да разгражда храната и да я превръща в енергия, а селенът също помага на здравето щитовидната жлеза.

Имате останали яйца от Великден? Направете си тази вкусна салата

Пъдпъдъчите яйца са много богати и на антиоксиданти, насърчаващи здравето, които са добър помощник при клетъчно увреждане, както и при лечение на симптомите на алергия.

За какво да внимавате?

Повечето пъдпъдъчи яйца са непастьоризирани, а това значи, че не са нагрявани, за да се унищожат вредните бактерии.

Също така бременните жени и хората с компрометирана имунна система трябва да избягват пъдпъдъчи яйца.

Освен това, ако сте алергични към пилешки яйца, може да сте алергични и към пъдпъдъчи яйца, затова трябва да бъдете и внимателни.

Разбира се и без да имате алергия към пилешки яйца, можете да имате към пъдпъдъчи.

Пъдпъдъчи vs. пилешки яйца

Пъдпъдъчите яйца са много по-малки от пилешките и са около една трета от техния размер, но въпреки това имат големи жълтъци. И понеже много от хранителните вещества в яйцата се намират в жълтъка, някои хора твърдят, че пъдпъдъчите яйца са с повече хранителни вещества.

Пъдпъдъчите яйца имат много повече мазнини и протеини по тегло, двойно повече желязо и рибофлавин и около една трета повече витамин В12 от пилешките яйца. От друга страна обаче, пилешките яйца имат в себе си повече холин.

Пъдпъдъчи яйца също са по-трудни за намиране и по-скъпи и заради малкия му размер ще ви трябват доста повече от пилешките.

По колко яйца могат да ядат хората с висок холестерол?

Как да приготвите пъдпъдъчите яйца?

Пъдпъдъчите яйца могат да се приготвят точно както обикновените кокоши яйца с тази разлика, че стават доста по-бързо за около 3-4 минути.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес