Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко яйца на ден можете да ядете, без да рискувате здравето си

23 юли 2024, 19:11 часа

Консумацията на яйца отдавна е предмет на дебати относно храненето, особено по отношение на съдържанието на холестерол в тях и потенциалното им въздействие върху здравето на сърцето.

Загриженост за холестерола

Яйцата са богат източник на холестерол, като едно голямо яйце съдържа приблизително 186 милиграма холестерол, който се съдържа в жълтъка. В миналото се е смятало, че холестеролът, който се приема с храната, има значителен принос за повишените нива на холестерол в кръвта и съответно за сърдечните заболявания. Поради това здравните власти са препоръчвали ограничаване на консумацията на яйца. По-новите изследвания обаче размиват тази гледна точка.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Последните проучвания

Няколко проучвания показват, че при повечето хора холестеролът в храната има сравнително малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта. За сметка на това наситените мазнини и трансмазнините имат по-значителен ефект върху повишаването на холестерола в кръвта. В резултат на това организации като Американската асоциация за сърдечни заболявания преразгледаха своите насоки, като наблегнаха на цялостния модел на хранене, а не на конкретните ограничения за прием на холестерол.

Общи насоки

При здрави хора консумацията на до едно яйце на ден обикновено се счита за безопасна и няма вероятност да увеличи риска от сърдечни заболявания. Някои проучвания дори показват, че консумацията на до три яйца на ден може да бъде безопасна за здрави хора, стига цялостната диета да е балансирана и с ниско съдържание на наситени и трансмазнини.

Проучване от 2018 г. проследява половин милион възрастни китайци и установява, че ежедневната консумация на яйца е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт. По подобен начин в мета-анализ от 2019 г. в списание „Circulation“ се стига до заключението, че умерената консумация на яйца (до едно яйце на ден) не е свързана с риск от сърдечносъдови заболявания при общото население.

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Индивидуални съображения

Индивидуалните здравословни състояния обаче могат да променят тези общи насоки. При хора с диабет или такива с висок риск от сърдечни заболявания връзката между консумацията на яйца и здравословните резултати може да е различна. Някои проучвания показват, че при хората с диабет по-високата консумация на яйца може да бъде свързана с повишен риск от сърдечни заболявания. Ето защо тези хора трябва да се консултират със здравни специалисти, за да съобразят консумацията на яйца със специфичните си здравни нужди.

Хранителни предимства

Яйцата са богати на хранителни вещества и предлагат висококачествени протеини, витамини A, D, E, B12, рибофлавин, фолат и минерали като желязо, цинк и селен. Съдържат и холин, който е изключително важен за здравето на мозъка. Тези ползи правят яйцата ценен компонент на балансираната диета.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес