Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя богиня е майка на Зевс?

22 юни 2024, 18:00 часа
Реклама

В древногръцката митология има множество богове и богини, но малцина могат да се сравнят с величието и значимостта на Рея. Като майка на Зевс и други важни олимпийски богове, Рея заема централно място в митологичната вселена на древните гърци. Нейната история е изпълнена със сила, смелост и саможертва, и тя се отличава не само като съпруга на Титан, но и като богиня на плодородието и майчинството.

Рея – Богиня на плодородието и майчинството

Рея е част от Титаните, група божествени същества, които предшестват олимпийските богове. Тя е покровителка на женското плодородие и майчинството, символизираща вечния поток от време и поколения. Името ѝ означава „поток“ и „лекота“, като често този "поток" е изобразяван като смес от менструална кръв, родилни води и мляко. Рея е и богиня на комфорта и лекотата, което се отразява в често срещаната омирова фраза „боговете, които живеят спокойно (rhea)“.

Как се казват трите мойри и за какво отговаря всяка от тях

Съпруга на Кронос и майка на първите олимпийски богове

Рея е съпруга на Титана Кронос, който е детронирал своя баща Уран, за да стане новият владетел на вселената. Заедно с Кронос, Рея ражда първото поколение олимпийски богове: Хестия, Хадес, Посейдон, Хера и Зевс. Тя често е наричана „Майката на боговете“ - титла, далеч по-заслужена от нейните предшественички като Гея и Кибела.

Зевс

Спасителката на Зевс

Митът разказва, че Кронос, след като чул пророчеството, че ще бъде свален от власт от някое от своите деца, започнал да изяжда всяко едно от тях веднага щом се родят. Но Рея, отчаяна да спаси своите деца, родила Зевс в тайна и го скрила в пещера на остров Крит, охранявана от курети. Вместо бебе, тя подала на Кронос камък, увит в пелени, който той незабавно погълнал. Тази хитрост на Рея спасила Зевс и позволила на олимпийските богове да се въздигнат срещу Кронос.

Кои са най-силните Олимпийски богове

Вечната майка

Рея е била наистина ядосана, защото е била вечно бременна, но никога не е била наистина майка на децата си поради канибализма на Кронос. Често е била в компанията на лъвове, които е кърмила и се е грижила за тях, и затова често е изобразявана обградена от тези величествени животни. Според митологията, Рея също е помогнала за отглеждането на младия Дионис, когато той бил доведен при нея от Хермес.

Рея е символ на вечния поток на времето, смелостта и саможертвата. Нейната история е изпълнена с моменти на дълбока решителност и любов към децата ѝ, които я правят една от най-важните фигури в гръцката митология. Чрез нейната смелост и хитрост, Рея успява да спаси своите деца и да промени хода на историята, давайки живот на едно ново поколение богове, които ще управляват Олимп.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес