Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е първият шерп официално изкачил Еверест

24 октомври 2024, 13:00 часа

Еверест – най-високият връх на Земята – винаги е предизвиквал човешката амбиция и жажда за изследване. През 1953 г. две имена завинаги се вписват в историята на алпинизма: сър Едмънд Хилари и неговият шерп Тензинг Норгей. Те стават първите хора, които официално изкачват най-високата точка на планетата, достигайки 8848 метра надморска височина. Докато Хилари често получава голяма част от вниманието, безспорна е и ролята на Норгей – първият шерп, стъпил на върха на света.

Кой е Тензинг Норгей?

Тензинг Норгей е роден в селце в Хималаите и още от ранна възраст е бил свързан с планините. Шерпите, като него, традиционно са етническа група, живееща в Непал, която се прочула с изключителната си физическа издръжливост и опит в планинското катерене. Поради тези качества шерпите са основни спътници на експедициите до високите върхове. Норгей, с огромния си опит като алпинист и водач, бил избран за част от британската експедиция, чиято цел била да покори Еверест.

Знаете ли колко българи са изкачили Еверест?

Историческото изкачване през 1953 г.

На 29 май 1953 г., след множество неуспешни опити от различни експедиции през годините, Хилари и Норгей успяват да изкачат Еверест. Тяхното постижение се приема като един от най-големите триумфи в историята на алпинизма. Заедно те преодоляват последните трудности по опасния маршрут и оставят своите следи на върха на света. Въпреки че и двамата са символи на този успех, самият Норгей остава в историята като първият шерп, който е покорил Еверест.

Влиянието на Тензинг Норгей върху алпинизма

Тензинг Норгей е истинска легенда в света на алпинизма. Освен че става част от първото официално изкачване на Еверест, той също така се превръща в символ на издръжливостта и отдадеността на шерпите. Неговата роля в експедицията подчертава важността на шерпите за успеха на подобни начинания. След изкачването, Норгей е почитан не само като част от този исторически подвиг, но и като вдъхновение за бъдещите поколения алпинисти.

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

Тензинг Норгей остава в историята като първият шерп, изкачил Еверест, заедно със сър Едмънд Хилари. Тяхното съвместно постижение не само преодолява физическите и метеорологични предизвикателства на планината, но и обединява два свята – светът на западните изследователи и този на местните шерпи. Историята им вдъхновява поколения планинари и показва как смелостта и сътрудничеството могат да покорят дори най-високите върхове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес