Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-жестоките владетели в историята?

14 юни 2023, 17:50 часа

През цялата история е имало много могъщи и безмилостни монарси, които са причинявали болка и страдание на своите поданици. Тези крале са станали известни със своите садистични наклонности и готовността си да направят всичко необходимо, за да запазят властта си. В тази статия ще ви представим живота и действията на най-жестоките владетели в историята. Тук става дума за владетели в смисъла на крале или монарси, а не на държавни глави, които са избрани от народа. Именно заради това няма да видите името на Хитлер, например. 

Белгийския крал Леополд II

Един от най-известните и жестоки крале в историята е белгийският крал Леополд II. Той е най-известен с управлението си в Конго, което е синоним на терор. Там, той нарежда избиването на милиони хора, за да си подсигури извличането на каучук и други ресурси от региона. Неговата брутална тактика е включвала отрязване на ръцете на мъже, жени и деца, които не изпълнявали своите квоти за работа или добив. Това води до вълна от международно осъждане недоволство и в крайна сметка белгийското правителство поема Конго от Леополд II.

Кои български владетели са част от Крумовата династия?

Влад Цепеш

Друг жесток владетел е Влад Цепеш, който управлява Влахия през 15 век. Той печели прякора си, защото набива враговете си на дървени колове и оставя телата им на показ. Той е известен в историята и с други ужасяващи действия, като варене на живи хора и хранене на кучета с тях. Неговото царуване и терор е толкова брутално, че вдъхновява героя на Дракула в известния роман на Брам Стокър. 

Кои са десетте най-велики български владетели?

Император Хирохито

Император Хирохито от Япония е друг крал от по-близкото ни съвремие, който позорно проявява жестокост към своите поданици. Той нарежда бомбардирането на Пърл Харбър през 1941 г., което води до влизането на САЩ във Втората световна война. Той също така ръководи бруталната окупация на Китай, която включва позорното овладяване на Нанкин, където японски войници убиват над 300 000 китайски цивилни само за шест седмици. Всъщност именно той е последният император на Япония. 

Въпреки че тези владетели са си отишли, тяхното наследство продължава да ни преследва и до днес. Важно е да помним действията им и да се учим от тях, за да не повтаряме грешките от миналото. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес