Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-честите причини за рязко спадане на кръвното?

01 октомври 2024, 19:30 часа

Обикновено сочим хипертонията – високото кръвно налягане – като сериозен здравословен проблем, който е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб, и не обръщаме внимание на другата страна на монетата – хипотонията – ниското кръвно налягане, която може да се окаже не по-малко опасна, но която рядко се обсъжда и сочи като риск за здравето и живота на пациента.

Какво е ниско кръвно налягане и защо е опасно?

За хипотония се счита кръвно налягане доста по-ниско от идеалното 120/80, а именно налягане под 90/60, измерено с апарат за  кръвно налягане при спазване на правилата за измерване, тъй като грешното боравене с апарата, неправилната поза на тялото и дори страхът, притеснението от самото измерване могат да доведат до фалшиви  и неточни резултати, които да ни успокоят, че всичко е наред, или пък да ни притеснят излишно.

Още: Синдром на бялата престилка и високо кръвно налягане: Какво трябва да знаете

Хипотонията, подобно на хипертонията, може да бъде както лека, така и особено тежка. Рязкото спадане на кръвното налягане може да се окаже твърде опасно, дори да е причината за него безобидна, тъй като винаги има риск от лошо падане, счупвания или  дори трайни увреждания, ако ударът при падането е в главата. Ето защо хипотонията трябва да се контролира и да не се оставя без лечение, макар да сме свикнали да не я считаме за сериозен здравословен проблем и да не гледаме на нея като на опасност, като каквато възприемаме хипертоничната криза. Ниското кръвно налягане обаче може да бъде и животозастрашаващо и това зависи от причините, довели до резкия спад, а е твърде възможно и да е признак на сериозен проблем особено при по-възрастните хора, както и да намали притока на кръв към сърцето, мозъка и други жизненоважни органи, което само по себе си също е опасно.

Причини за рязко спадане на кръвното

Сред причините за рязко спадане на кръвното налягане има както безобидни – дълъг престои в задушно помещение в знойното лято, пропускане на хранения, дехидратация и прочие, така и сериозни. Сред най-честите, хронични и обикновено по-безобидни причини за хипотонията са:

-          Бременност, като бременните дами следва да избягват горещия душ, дългия престой в горещи помещения, сауната и да седнат незабавно, щом се почувстват дори малко зле, тъй като падането в напреднала бременност е сериозен риск за плода  и майката.

Още: Кардиолог: Това е най-доброто време за измерване на кръвното ви налягане

-          Неадекватно производство на хормони от щитовидната жлеза, което води до недостатъчна функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

-          Сериозни хронични заболявания като диабет или просто спад на кръвната захар, който може да се дължи и на диета, гладуване и други по-безобидни причини.

-          Някои лекарства без рецепта, както и медикаменти, предписани от лекар и приемани за хронични заболявания. Ще откриете дали това е причината при вас, ако изчетете внимателно листовката, за да проверите дали спадането на кръвното налягане е посочено там като страничен ефект. Висок риск от спадане на кръвното налягане обикновено се наблюдава при прием на медикаменти за хипертония, депресия или болест на Паркинсон. Не преустановявайте приема на медикаментите обаче и не променяйте дозата самосиндикално, а се консултирайте по този въпрос с предписалия ги лекар.

-          Сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм.

Още: Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

-          Разширяване на кръвоносните съдове.

-          Заболявания на черния дроб.

-          Внезапно и бързо изправяне след продължително залежаване или дълго време, прекарано в седнал стоеж. За да се избегне този спад на кръвното налягане, изправянето следва да е бавно, като от легнало положение първо се извършва изравяне до седнал стоеж, а след това – от седнал стоеж в право положение.

-          Недостиг на желязо, на витамин В12, анемия, която се наблюдава особено често както при възрастните хора, така и при младите момичета особено ако следват нездравословни хранителни режими за тънка талия. Рутинни кръвни изследвания с лекота могат да докажат или отхвърлят тази предполагаема причина.

Сред най-опасните причини за рязко спадане на кръвното са следните, които са животозастрашаващи сами по себе си и при които спадът в налягането е само част от алармиращите симптоми, че е нужна спешна помощ:

  • Остра кръвозагуба на голямо количество кръв.
  • Хипотермия.
  • Висока температура над 40 градуса.
  • Сърдечна недостатъчност.
  • Дехидратация в сериозна степен.
  • Алергична реакция, определена като тежка – шок.
  • Внезапно възникнали опасности за живота и здравето като топлинен удар.
  • Сепсис.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.webmd.com/heart/understanding-low-blood-pressure-basics

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес