Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е необходимо да се мият прозорците с глицерин?

18 юли 2024, 19:44 часа

Месецът на отпуските чука на вратата ни и докато едни очакват с нетърпение дълго планираното пътешествие, други се готвят за ремонт на жилището или поне за основно почистване, което включва и измиване на прозорците – досадно и нелеко задължение, ако домът ви е с много стаи и голяма част от стените ви са обхванати от прозорци.

Още по-трудоемка е тази домакинска задача за щастливите собственици на къща в планината с английски прозорци за спираща дъха панорама към боровата гора. Във всички случаи се въоръжете с трите ви помощника – познания кои измиващи средства за какво помагат и как ще улеснят труда ви, специални кърпи, гъби, които не оставят петна, следи, власинки, както и стъклочистачка с дълга дръжка и най-ценния ви помощник – търпението.  

По отношение на измиващото средство за прозорци, доверете се на опита и отличните резултати, които много домакини постигнаха с употребата на глицерин. Защо се мият прозорците с глицерин и каква е ползата от това?

Бързо и лесно миене на прозорци само с оцет

Кога е важно да се мият прозорците с глицерин?

Вместо да разчитате на скъпи препарати и химия, за които трябва да заделите и сума от семейния бюджет, доверете се на триковете на своите баби и почистете прозорците с домашно разбъркан препарат като бял оцет например. Още по-впечатляващи резултати ще постигнете с употребата на глицерин. Там, където конвенционалните средства за премахване на засъхнала мръсотия и упорити петна, не работят, доверете се на глицерина.  

Неговите силни почистващи свойства го правят пръв избор при упорити петна, като ви спестяват време и усилия за търкане. Така че, ако все още се колебаете кога е необходимо да се мият прозорците с глицерин, то ще откриете лесен отговор на този въпрос – винаги, когато има множество сериозни и засъхнали петна и почистването е невъзможно. Употреба на глицерин се налага и в следните ситуации:

-          Ако живеете в дом с много домашни любимци и малки деца, за които няма кой да се грижи, докато почиствате и миете прозорците, употребата на глицерин ще ви спести много притеснения и главоболия, тъй като е напълно безвреден. Повечето средства за почистване на дома са реално химия и са опасни и за животни, и за деца.

Глицеринът обаче не е. Създава се естествено по време на процеса на производство на сапун и се извлича от растителни масла или животински мазнини, което го прави напълно безвреден при работа с него. Глицеринът не е токсичен, поради което с него може да се почиства и при наличието на животни в стаята. Вкусът му е сладък, не го хапвайте, но и е тичайте в спешното, ако някой от домочадието реши да го опита.

-          Когато искате децата да се включат в миенето на прозорци, но да не застрашите здравето им. Тъй като глицеринът е безопасен за работа, спокойно може да си имате малки помощници.

Няколко трика за почистване на прозорци, които може би не знаете

-          Когато не може да изпразните помещенията от хора, докато се трудите, отново може да разчитате на глицерина и  отличните му почистващи свойства              , съчетани с пълна безопасност за здравето.

-          Глицерин се налага да използвате и когато трябва да изчистите замърсявания и петна, напълно невъзможни за почистване с химия или с други традиционни домашно забъркани препарати. Такива са например петната от катран, с които глицеринът се справя без особени усилия.

-          Ако стъклата ви се нуждаят от полиране, на помощ отново идва глицеринът. При качествено полиране след почистване с глицерин те ще се съхранят за по-дълго чисти и ще привличат по-малко мръсотия.

-          Глицеринът за измиване на прозорци е полезен и при неблагоприятни климатични явления като дъжд, студ, лед, сняг.  Ако стъклата ви се покриват се с конденз и лед, използвате именно глицерин в чист вид или в комбинация със спирт, за да се справите с проблема.  Ако за вас е от ключово значение прозорците да не се замъгляват, глицеринът ще помогне.

-          Ако ви е нужна простичка рецепта за домашен препарат за прозорци, тази е точно за вас. Нужни са ви само 50 мл вода, 100 гр. глицерин и 5 капки амоняк.

Приятно чистене!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес