Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е Андреевден и какво да сложим на трапезата в този ден?

29 ноември 2022, 19:22 часа

Всяка година, на 30 – то число от месец ноември се празнува Андреевден. Този празник е обвързан със смяната на сезоните. Счита се, че той бележи началото на зимния сезон.

Има няколко ястия, които задължително трябва да присъстват на трапезата за Андреевден. Зърнените храни са на почит и не бива да ги пренебрегваме. Може да се сготви всяка храна, която се сее на полето, в това число боб, леща, царевица, жито, булгур. Всички членове в семейството трябва да опитат от ястията. От тях се дава дори и на животните. На сутринта малка част от храната се хвърля в комина, за да пораснат високи посевите.

Друго важно блюдо, което трябва да се поднесе на трапезата за Андреевден, това е празничната пита. Стопанката на къщата е ангажирана със задачата да я омеси, непосредствено преди самата вечеря.

Празнуваме Андреевден!

След като питката е поставена в тавата, върху нея се оформя кръст. Както на почти всеки един празник, така и на Андреевден, питката се разчупва от най-възрастния член в семейството.

Вареното жито е поредната храна, която трябва да присъства на трапезата за Андреевден. Много е важно обаче да се овкуси с канела и захар. Някои хора добавят и орехи.

Варената царевица, която също присъства на трапезата, може да се подправи с масло и сол. Традицията повелява на сутринта няколко зърна да се дадат на животните.

Десертът на този празник обикновено е тиква с мед и орехи.

Това са сред задължителните ястия, които трябва да присъстват на трапезата на Андреевден.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес