Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое сирене е истинско - по какво се познава?

16 юни 2023, 15:24 часа

Ежедневно сме поставени пред трудната задача да избираме сред огромното разнообразие от храни в търговската мрежа. Всеки търговски обект и всяка компания рекламират продуктите си като истински, качествени и на изгодна цена. Тъй като сиренето е сред задължителните продукти във всеки дом и любима храна, е полезно да знаем как да разпознаваме истинското.

Български държавен стандарт

За да няма спекулации от страната на фирмите производители на сирене, от 2010 г. е въведен Български държавен стандарт, който определя строги изисквания при производството на определени продукти. Печатът “БДС” гарантира, че дадената фирма произвежда съответния продукт, спазвайки стриктно изискванията.

БДС за “българско бяло саламурено сирене”

Според стандарта

“българското бяло саламурено сирене трябва да се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско и смесено мляко, или стандартизирано по отношение на казеин/мазнина, с добавка на закваска от млечнокисели микроорганизми, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация.

Закваската е от подбрани щамове (симбиотични култури) Lactobacillus lactis subsp. lactisи Lactobacillus casei: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генна модификация, придружени с декларация от производителите на закваски за произход на симбиотичните култури и че същите не са подлагани на генна модификация.”

Сиренето по БДС трябва да се произвежда от сурово мляко, в него да няма стабилизатори, консерванти и емулгатори. Според оригиналната технология на производство на сирене, осигурен е пълноценен процес на зреене с участието на български закваски: 45 дни за краве сирене и 60 дни за овче, козе, биволско сирене.

Учени: Това е най-доброто сирене за сърцето

Как да разпознаем истинското сирене?

Ето няколко показателя, които ще ви помогнат да разпознаете истинското сирене в търговската мрежа.

БДС 15:2010

Най-сигурното доказателство за качество на сиренето е, ако на опаковката пише БДС 15:2010, което е гаранция, че е произведено по стандарт.

Цена

Всички искаме да купуваме продукти на изгодна цена. Ако търсим качество, обаче, ниската цена е подвеждаща. Ако сиренето се произвежда при спазването на всички условия за производство (с истинско сурово мляко, достатъчно дълъг срок за узряване и пр)/, не може да е с ниска цена.

Срок на годност

Колкото по-дълга е трайността на сиренето, толково по-голяма е вероятността то да съдържа много химикали или консерванти. Трябва да се знае, обаче, че българското сирене има дълъг срок на годност, ако се съхранява правилно. Затова е препоръчително да купувате сирене, което е със саламура. 

По колко сирене може да се яде на ден - всеки трябва да знае това

Външен вид

Сиренето от растителни мазнини е с тебеширено бял цвят. То има и по-рехава структура. От него не може да се отрежат много тънки парчета. При силен допир бучката се разпада заради съдържащите се растителни мазнини.
Истинското сирене с естествени млечни киселини може да се нареже на тънки филии с дебелина около 5 мм, без да се разпадне.
Сиренето с растителни мазнини се предлага на бучки с отсечени и заострени ръбове. Истинското сирене е със заоблени ръбове и на места има малки дупчици Той е по-скоро твърдо, а не меко.

Тест с вода

Един от начините да видите дали сиренето е истинско, е да направите лесен тест с обикновена вода. Накиснете бучка сирене във вода за няколко дни. Истинското сирене се обезсолява, но остава в сравнително добро състояние. Сиренето с растителни мазнини се разпада веднага.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес