Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

06 март 2023, 14:33 часа

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Пиенето на сутрешно кафе за събуждане си и цял ритуал. Ако сте от хората, които не могат да отворят очите си сутрин без огромна чаша кафе, вероятно тази тема за най-доброто сутрешно кафе за събуждане е вашата. Кафето тонизира, повишава настроението, помага ни да се съсредоточим и ни събужда. Но само правилното и консумираното в точното време. Ако кафето не оказва върху вас търсеното влияние или с времето се нуждаете от повече чаши, вероятно вие грешите с приема, а не самото кафе е некачествено. Какво да имате предвид?

Сутрешно кафе за събуждане – кога и какво?

Когато говорим за сутрешно кафе за събуждане, от ключово значение е един от най-важните биологични ритми – циркадният часовник. Казано по-простичко и разбираемо той определя хормоните в тялото ви в определените отрязъци и часове от деня и нощта и може да повлияе негативно на кофеина. Ето защо кафето не успява да ви събуди! Кога е най-подходящото време за консумация на кафе според този интересно наречен циркаден часовник? Ще ви кажем кога със сигурност не е – между 8 и 9 сутринта. Това е моментът, в който хормонът кортизол е достигнал максималните си нива в тялото ви. Ако се будите в 8, отложете кафето за 10 часа. Ако ставате от леглото много преди този час, примерно в 6 сутринта, сварете си кафенце за събуждане.

Лекар: Хората над тази възраст НЕ трябва да пият кафе

На въпроса какво сутрешно кафе за събуждане е подходящо за вас отговорът е елементарен – което ви харесва и ободрява. Ако сте очаквали да посочим определена марка, сгрешили сте. Всяко кафе, консумирано в точното количество и време, ще постигне това, ако съдържа кофеин. Учените сочат, че именно кофеинът е стимулантът, който въздейства на мозъка и успява да пребори сънливостта и умората, да ви тонизира и да ви помогне да бъдете свежи, в кондиция и трудоспособни. Целта ви не може да постигнат:

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

  • безкофеиновото кафе, защото не съдържа кофеин или почти не съдържа кофеин, тоест няма го стимулантът, който гарантира събуждането,
  • разни пакетирани кафета със захар, сметани и прочие добавки, които не е съвсем сигурно дали изобщо съдържат кафе или кофеин,
  • твърде слабото кафе, което не съдържа достатъчно кофеин, защото не сте уцелили дозата или сте решили да спестите.

Препоръчваме ви да опитате дългото кафе сутринта за събуждане. Противно на разпространеното погрешно мислене, че то е по-слабо, отказва се, че кафето с повече вода, тоест дългото кафе, е значително по-силно от късото, има повече кофеин, макар вкусът му да е по-мек и да ви изглежда по-леко и слабо, отпивайки го. Така че, ако се налага да се събудите твърде рано сутринта и да бъдете в кондиция за важни дела, препоръчваме ви да се доверите на дългото кафе за събуждането. Внимавайте обаче, ако сте стресирани, предстои ви напрегнат ден – изпит, важна среща, ако се чувствате напрегнати и притеснени. Кафето може да увеличи това усещане и да има обратен ефект върху самочувствието ви. Доверете се на тялото си и се ограничете до няколко малки глътки по-слабо кафе, ако и без това ръцете ви треперят от стрес или притеснение. Няма нужда да натоварвате организма си и с кофеин точно в този момент.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес