Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?

09 август 2023, 17:44 часа

Лятото е време за почивка, солени спомени, бронзов тен, зелени мечти и лежерно излежаване в хамака в градината? Не пропускаш ли нещо? Онзи дълго отлаган ремонт, който ти напомня неприятно за себе си всяка есен. Не само вие обаче считате, че лятото е време за ремонти, което прави майсторите, добрите сред тях, изключително заети през това време на годината.

Дали да се доверите на някого, чиито умения и професионализъм са съмнителни, или да се опитате да ремонтирате сами? Има дребни ремонти, както и не толкова дребни, с които отлично може да се справите с двете си ръце и малко помощ от приятел. Необходими са ви само време, желание и познания по темите, свързани със строителството и дребните ремонти у дома като например какво е съотношението на цимент и пясък за бетон.

Какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетон?

Ако се нуждаете от мъничко бетон за планирания ремонт, ще трябва да си го забъркате сами, тъй като готовият е в големи количества – визираме камиони. За да ви се получи и да се справите със задачата, необходимо е да знаете какво следва да е съотношението на цимент и пясък за бетон. Помагаме ви в тази задача. Дори и дамите могат да се справят с помощта на тази статия.

6 неща, за които да помислите преди ремонт

Първо, преди да разгледаме какво трябва да е съотношението на цимент и пясък за бетона, за да е качествен ремонтът, важно е да подчертаем, че пясъкът е ключов елемент за бетона и качеството му е от съществено значение за качеството на самия бетон. Не всеки пясък ще ви свърши работа. Трябва да е чист, без повече от 5% примеси, както и да не е прекалено фин – 2-3 мм е идеален размер на частиците му.

Важно е и да знаете, че бетонът е различен от разтвора на циментова основа, като в бетонът следва да се добави и друг материал освен пясъка и цимента, а именно чакъл или натрошен камък. Без чакъл вие правите просто циментова замаска, тоест липсва голямата здравина. Естествено, всички тези материали следва да са в правилните количества и съотношение, за да получите качествен бетон и да нямате проблеми с него. Напукванията и рушащият се бетон далеч не са изключение при грешки в пропорциите, изливането, приготвянето или самото съхнене.

Така например, ако не поддържате влажен бетона по време на втвърдяването му, не е изключено да се напука. Правите бетонна площадка в двора си, която да облицовате с плочки и да приюти басейна ви за летни забавления? Чудесно. Научете как да се справите с бъркането, съхненето, кофража и т.н, преди да започнете, за да не хвърлите парите и времето си на вятъра. Пригответе се и да поливате със студена вода, може направо с маркуча, за да не се напука и компроментира.

И сега, ако очаквате, да прочетете точни цифри колко цимент и колко пясък са ви нужни, ще останете разочаровани. Всъщност нещата не са нито толкова прости, нито толкова лесни и вярното съотношение е различно в зависимост от целите, за които ще използвате бетона. Нещата ще изглеждат различно, ако правите стълбище, основи, навес или просто тротоарче. Степента на натоварване също оказва влияние.

Например за 1 кубичен метър M 300 ще са ви необходими 382 килограма цимент M 400, 705 килограма пясък, 1080 килограма чакъл и 220 литра вода. Очевидно пясъкът е почти два пъти повече от цимента като съотношение при M 300. При други видове обаче нужните килограми пясък и цимент ще бъдат различни.  За щастие и за ваше удобство онлайн има множество калкулатори и таблици,  които да ви помогнат да изчислите нужните ви количества и правилното съотношение.

Това обаче, ако няма да строите своя дом и не сте професионалисти, което се предполага, а просто ще направите едно-две стъпала към двора си, е напълно излишно. Старите майстори работят „на око“, много от тях не използват подобни таблици, а мерят в кофи. Идеално, нали? Най-накрая решение и за вас, което ще разберете – кофа цимент, малко над кофа и половина пясък, тоест циментът и пясъкът са в съотношение почти 1:2, 3 кофи чакъл. Ето на това казваме лесна рецепта за бетон.

Кое е най-доброто време през годината за ремонти в дома ви?

Други полезни съвети

-          Като се има предвид, че циментът, дори да е правилно съхраняван, много бързо губи от качеството си, не се презапасявайте, закупете само необходимото количество и мъничко отгоре за резерв. Така ще спестите пари и няма да носите излишно тежки чували и торби, които нито ще използвате, нито ще може да съхраните дълго.

-          Ако не сте запознати с различните марки и видове цимент, консултирайте се със специалист, за да ви помогне да изберете най-подходящия за начинанието ви.

-          Ако се нуждаете от повече здравина, увеличете количеството на цимента.

-          Бъркането на бетон в домашни условия се използва за малки количества. Ако са ви нужни кубици – трябват ви професионалисти и готов бетон, който да извозят до вас. Ако количеството, което ви трябва, не е подходящо за приготвяне на ръка, но е прекалено малко, за да поръчате готов, потърсете машини за бъркане на бетон за домашна употреба – да, има и такива и ще са ви изключително полезни.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес