Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво става, ако сипеш бензин на дизелова кола?

11 юни 2024, 12:44 часа

Случвало ли ви се е да налеете бензин в кола с дизелов двигател? Главоболията в такъв случай са сериозни.

Това понякога става дори на бензиностанции поради дребна подробност: цевта на „пистолета“ за дизелово гориво често е по-широка от гърлото на резервоара за бензин. Какво да сторите в такъв случай?

Външните симптоми са доста забележими - двигателят най-вероятно ще започне да вибрира и ръмжи повече от обикновено. В същото време мощността ще падне и отработените газове ще започнат систематично да унищожават конвертора на ауспуха - когато изгаря неправилна горивна смес, се получава погрешен набор от продукти на горенето. Плътността на дизеловото гориво (нафтата) е по-висока от тази на бензина и има вероятност помпата първо да изтегли остатъците от резервоара и следователно нищо няма да се случи веднага с колата (при бензиновите автомобили ситуацията е обратната - погрешно зареденото дизелово гориво влиза незабавно в системата).

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

Ако се усетите навреме и изключите двигателя, няма да се случи голяма авария. Но ако не реагирате, горивната помпа ще поеме първия удар - помпите от този тип са много чувствителни към качеството на горивото. После това ще се почувства в инжекционната система. Тя е силно зависима от смазочните свойства на горивото; бензинът за нея е противопоказен. Двигателят също няма да хареса наличието на чужди въглеводороди в сместа - управляващата електроника ще се „обърка“ и стабилността на работата ще бъде нарушена. Възможните последствия са най-различни.

Последици

Ако съдържанието на бензин в дизеловото гориво е високо, дизеловият двигател бързо ще спре и не може да бъде стартиран отново. При ниски нива са възможни варианти, но във всеки случай няма полза от това. Ако грешката бъде открита навреме, можете да ви се размине с промиване на резервоара, горивопроводите и смяна на филтъра.

В този аспект дизеловият двигател е малко по-издръжлив от бензиновия. Ако 10 литра бензин се налеят в празен 50-литров дизелов резервоар и това се установи навреме, може да добавите 40 литра дизелово гориво - експертите казват, че дизелът ще усвои такава смес, ако не го напрягате с високи обороти (съотношението 1:10 изобщо не е критично). Когато резервоарът се изпразни, незабавно добавяте правилното гориво - и по този начин постепенно бензинът се изчерпва. Добавка за увеличаване на цетановото число също няма да навреди - тя ще омекоти всички негативни процеси.

Основни грешки при зареждане на бензин в жегата

Няма точни данни колко бензин може да издържи един дизелов двигател. Безсмислено и ненаучно е да разберете какво се случва, ако завинтвате с отвертка обикновен гвоздей, а се опитвате да забиете винт, сякаш е пирон. Все пак, някои изследвания по темата „смесване на горива“ определено са правени. Например, 1 процент замърсяване на дизеловото гориво с бензин намалява температурата на запалване на горивната смес с 18 градуса. Или: 2% замърсяване на бензина с дизелово гориво води до намаляване на октановото число с 1 пункт.

Всичко това потвърждава, че всяко отклонение на състава на горивото от нормата е отрицателен фактор. Изводът и за двата случая е идентичен: двигателят няма да „умре“ веднага. Но довеждането на процеса до крайности е напълно нерентабилно от съображения за спестяване на разходи. Ако грешката бъде открита навреме, може да се отървете с промиване на резервоара, на горивопровода и смяна на филтрите. За дизелов двигател сервизите със сигурност ще предложат дълбоко почистване на помпата и инжекторите.

Това няма смисъл, ако двигателят е работил на бензин само няколко секунди, така че не се поддавайте на убеждаване. Но ако проявите инат и шофирате с неправилна горивна смес, тогава е напълно възможно да ви постигне „смърт“ на двигателя и горивните агрегати. Което, разбира се, дано не се случва никому.

И за всеки случай винаги проверявайте касовите бележки от бензиностанциите!

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес