Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако случайно хапнете мухлясал хляб или мухлясали храни?

30 януари 2022, 08:35 часа

Колко голямо е изкушението да отрежете мухъла, за да не изхвърлите целия продукт в кошчето! Но възможно ли е да се направи така? И опасно ли е за здравето? Ще разберем видовете мухъл и последствията от яденето на храна с гъбички.

Както и да е, мухълът е гъбичка. И освен ако не говорим за плесен, като синьото сирене, консумацията му просто не може да завърши с нищо добро. Ако говорим за хляб и хлебни изделия, то според последното проучване на яденето на „цветни“ продукти може да доведе до бронхиална астма, кръстосани алергии, стомашно-чревни разстройства, аспергилоза (гъбично заболяване) – при условие че човек има намален имунитет, който не е в състояние да потисне развиващата се инфекция.

Хлябът се счита за опасен дори при малко поникване на мухъла - вече със слой от 1-1,5 сантиметра той се превръща във враг номер едно за тялото. Премахването на цветните петна не го прави безопасен: невидимият мицел прониква дълбоко в продукта, дори ако не е видим за окото.

Хлебните продукти, продавани в полимерно фолио, са най-податливи на мухъл. Под него се образува конденз, а влагата влияе благоприятно върху растежа на гъбичките.

Според експерти, за да покълне им трябва:

·         24 часа - за пшенични хлебни изделия, приготвени по ускорен начин, без тесто и закваска;

·         36 часа - за пшенични продукти, приготвени по дълга технология - например с тесто или закваска;

·         40 часа - за ръжен и ръжено-пшеничен хляб.

Нека да поговорим за други продукти. По тях можете да намерите различни видове мухъл - да, гъбичките по отношение на местообитанието са много придирчиви и се заселват на повърхности, избрани по вкус. Това са бяла, сива, зелена, жълта, синкава плесен и черно гниене. Коя е най-опасната?

Най-отровните видове мухъл

Жълтата плесен (Aspergillus flavus) произвежда мощен микотоксин, афлатоксин. Може да засегне белите дробове и дори (в редки случаи) да доведе до смърт.

Черното гниене (Aspergillus fumigatus) произвежда алкалоида фумигоклавин, който може да причини тежка интоксикация с хемолитични и антигенни ефекти и изразени алергенни свойства, причинявайки аспергилоза.

Други видове мухъл

Зелена плесен

Може да се намери върху сладко, хляб, зеленчуци и плодове. При поглъщане от човек със силен имунитет се елиминира чрез стомашния сок и се отделя по естествен път. Ако все още има проблеми с имунната система, това може да предизвика патологични реакции: астматичен пристъп, стомашно-чревно разстройство. Вдишването на спорите му е особено опасно за белите дробове и бронхите.

Розова плесен

Расте върху гнила храна, която е била съхранявана при грешни условия. Не представлява особена опасност. Розовата плесен може да се отреже, останалото може да се яде. Но не можете да го погълнете с продукта!

Бяла плесен

Бялата плесен често се установява върху твърдото сирене и хляба. Ако всичко е наред с имунитета, няма опасност. Но е по-добре да не рискувате и да изхвърлите засегнатия продукт.

Синя плесен

Тази плесен за меки сирена е просто безопасна. Не представлява опасност за хората.

Сива плесен

Размножава се върху зеленчуци и плодове чрез семена. Много трудно се отделя от тялото, така че е по-добре незабавно да изпратите продуктите с него в кофата за боклук. Няма шанс да ги спасим.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес