Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави със старото яйце от Великден?

02 май 2024, 07:35 часа
Реклама

След Великден много хора имат въпрос: кога е време да изхвърлят неизядените боядисани яйца и изобщо редно ли е да сторят това?

Първо, великденските яйца би трябвало веднага да се съхраняват в хладилника. Изсушени, в хартиен или картонен съд (не е препоръчително яйцата да се пазят в найлонови торбички поради нарушената циркулацията на въздуха и по-лесното им разваляне), може да се съхраняват до две седмици. Но е по-добре да ограничите срока на съхранението им до седмица.

Ако яйцата са били държани във великденската кошница на трапезата, срокът им на годност е значително намален - само до 2 дни при стайна температура не по-висока от 20 градуса. А пък, ако температурата в помещението, където се съхраняват яйцата, е над 20 градуса, те трябва да бъдат изядени в рамките на 12 часа.

Още: Как да сварим яйца за Великден?

Обаче в случай, че има дори най-малка пукнатина върху яйцето, срокът на годност значително намалява. Повредено яйце ще издържи максимум 5 дни в хладилника.

Решите ли да хапнете яйце от хладилника 2-3 дни след Великден, първо непременно го помиришете. Всяка специфична миризма трябва да ви накара да се откажете от тази идея.

От религиозна гледна точка благословените яйца не бива да се изхвърлят безразборно и безогледно. Ала самият факт на благословията не ги прави някакви „свещени“ хранителни продукти. Чрез обреда на освещаването енориашите просто получават благословия да ядат храна след Великия пост. Но, разбира се, осветените продукти не стават „свети“ поради това. Духовниците съветват, че е най-добре предварително да се изчисли необходимия брой яйца, за да не остане излишък след празника. Ако това се случи, то преди яйцата да се развалят, можете да ги подарите на нуждаещите се.

Развалените яйца може да бъдат заровени в земята там, където хора не ходят, или да се изгорят.

Още: Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

При това, излишните великденски лакомства - козунаци, яйца, може да бъдат занесени в храма, където ще бъдат раздадени на нуждаещи си, а развалените ще бъдат изгорени в църковните пещи. Главното е да не ги изхвърляте на боклука, защото това е израз на неуважение към един християнски символ.

От престояли, но неразвалени козунаци може да се приготвят други десерти и печива. Не е забранено с остатъците от тях да се хранят животни или птици.

Много хора, които са запазили символа на празника от миналата година, се чудят: къде да го поставят? В крайна сметка, нали е лошо да се изхвърля осветен предмет?

Свещениците съветват да занесете миналогодишното яйце в църквата (заедно с миналогодишните върбови клонки) и да го дадете на църковните служители. Всичко, което донесете, ще бъде изгорено в църковната пещ, пепелта ще бъде разпръсната над водата или погребана на „неутъпкано“ място. И по този начин осветените предмети няма да бъдат осквернени.

Още: Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Някои съветват да „погребете“ яйцата в градината, но повечето свещеници не подкрепят този вариант - никога не се знае кой рови и какво се излива там.

Може да отидете до реката и да поставите яйцето във водата - това също не се счита за оскверняване. Просто за православния християнин е непочтително и неуважително да изхвърля великденските яйца на боклука, на пътя, в канализацията или да храни с тях птици, прасета и кучета.

Сега продават лепенки за украса на великденски яйца - но свещениците не одобряват залепването на изображения на светци върху яйца. Първо, яйцето така или иначе се чупи, следователно термичното фолио с лицето на светеца се разкъсва; и второ, ако искате да съхранявате такова яйце, това не може да стане - то ще се развали във фолиото, защото през него не може да „диша“.

А най-добрият начин да съхраните боядисаното, благословено яйце до следващия Великден е, като го поставите на рафт близо до икона.

Още: Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес