Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава, когато червената лампичка на фризера свети?

31 октомври 2022, 12:00 часа

Всички фризери имат алармена система, която уведомява за неизправности и нарушения на температурния режим. Важен елемент от нея е червена лампичка (т. нар. „сигнален индикатор“) с привличаща вниманието иконка, обикновено удивителен знак. Тя от време на време започва да мига, но устройството си работи нормално. В повечето случаи причината не е повреда, а небрежност на собствениците. Причините са няколко, но основната е, че температурата в хладилното отделение е твърде висока.

Първо изчакайте няколко минути! Понякога това се случва след зареждане. Честото отваряне нарушава температурата във фризера и лампичката светва. След 15-20 минути ще изгасне. Какво трябва да направите, ако все пак индикаторната лампичка не се изключи? Опитайте да рестартирате системата. За целта изключете фризера от контакта за 10-15 минути. След това го включете отново.

Капакът (вратата) на фризера може да не е затворена правилно, защото нещо пречи на нормалното затваряне. Ако всичко е наред, проверете гуменото уплътнение. Смяната на уплътнението е лесна, просто премахнете старото и купете ново. Фиксирайте го в жлебовете с лепило, монтажна пяна или винтове.

Размразяване на фризер 10 пъти по-бързо, ето как го правят техниците

В някои марки фризери червеният индикатор може да свети след размразяване (фризерът е бил размразен и затоплен до стайна температура). Индикаторът ще остане да свети, докато температурата отново се смъкне до зададената точка за охлаждане на термостата. Това ще стане в рамките на 3, 6 или 11 часа в зависимост от категорията и марката на уреда, след което лампичката ще угасне. В повечето фризери нормалната температура е между минус 19 и минус 17 градуса по Целзий - на трети или четвърти режим.

Изтичане на газ фреон. Подобна неизправност също предизвиква повишаване на температурата и червената светлина светва. Фреонът е хладилен газ, който циркулира по веригата. В този случай е най-добре да повикате техник – той не само ще извърши ремонт, но и отново ще зареди системата с фреон.

Също така червеният индикатор на фризера може да свети при повреда и износване на части.

8 храни, които не могат да се съхраняват във фризер

Фризерът е топъл. Това води до цял списък от проблеми - може да причини неизправност в мотор-компресора, в термостата или загуба на производителност на самия компресор. Трябва да се обадите на техник, за да извърши точна диагностика, да намери причината за повредата и професионално да я отстрани.

Фризерът не успява да достигне необходимата температура навреме. Това може да се дължи на факта, че сте го заредили с прекалено голямо количество неохладени храни и той не може да ги замрази напълно. Тази повреда лесно се отстранява сама - просто трябва да изчакате устройството да се върне към режим на нормално ниска температура. Ако в рамките на 10-15 минути червеният индикатор не изгасне, а продължи да свети, това означава, че повредата е по-сериозна и е необходима намесата на специалист.

Капакът (вратата) на фризера не е затворен достатъчно плътно. Можете да отстраните проблема, като затворите капака, както трябва – но, ако се окаже, че е невъзможно, трябва да бъде прегледан от професионалист.

Колко време можем да съхраняваме свинското месо във ФРИЗЕР?

Във всички случаи, когато червената лампичка на фризера свети, това показва, че температурата вътре не е нормална – или временно не е достатъчно ниска и скоро ще се смъкне до необходимото ниво, или устройството не успява да се справи с натоварването. Може просто да извадите за час-два някои от продуктите, за да облекчите фризера. Ако обаче светенето на червения индикатор продължи, се налага да повикате техник.

Червената светлина на хладилника може да мига и няколко минути след отваряне на вратата, като по този начин реагира на повишаване на температурата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес