Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво най-много привлича осите във вашата градина?

19 май 2023, 19:17 часа

Осите са неприятни гости за хората във вилите. Рояците, виещи се над цветните лехи, обикновено ни безпокоят. Особено ако в къщата има деца.

По принцип е безполезно да се обяснява, че тези насекоми не са толкова вредни и са от полза за нашите градини, като се хранят с ларвите на много вредители. Много добре знаем колко неприятни и болезнени са техните ухапвания.

Какво привлича осите в градината?

В края на лятото, когато градината започва буквално е пълна с различен аромат, благодарение на цъфтящи растения и много зреещите плодове, тревопасните оси стават особено активни.

Друго, което привлича осите са - храната и топлината. Те много обичат сладкиши и плодове, особено ферментирали, така че буркан със сладко, който не е измит навреме, може да се превърне в истински магнит за тези насекоми. Те не пренебрегват рибата и месото и са по-привлечени от продукти с гниене.

Осите ще заобикалят градината ви, ако напръскате с това

Кой е по-вероятно да бъде ухапан от оси?

Осите обаче се считат за агресори и хищници - според учените те могат да жилят "просто така". Твърди се, че гневните оси са по-склонни да се нахвърлят върху тези, които са алергични към ужилването им. Как разпознават това - науката не знае. Пощенските оси усещат миризмата на пот и често хапят тези, които се потят, привлечени от солта по кожата им.

Каква миризма привлича осите?

Осите летят до сладките миризми на сладко, компоти, гниещи плодове, хранителни отпадъци. Затова конфитюрите и кофите за боклук трябва да бъдат плътно затворени с капак. Осите се привличат от хората, които правят внезапни движения, не само привличат - те дразнят.

Как да се отървем от осите в двора – научете този хитър начин

Какви миризми не харесват осите?

Кафето, лимоните и обикновената вода ще ви предпазят от досадните насекоми. Осите са една от причините някои германци да не обичат лятото. Болезнено жилещите насекоми едва ли ще бъдат желани гости на масата за пикник или в беседката на територията на селската къща.

Какъв е ароматът за възбуда на осите?

Афродизиаците са аромати, които стимулират сексуалното желание. Дори парфюмът ви да е едва доловим за вас, носът на представител на противоположния пол може да улови и най-малките молекули аромат.

Какво дразни осите?

Нервното поведение на човек е изключително досадно, следователно, след като забележите оса, което кръжи във въздуха, не трябва да се опитвате да махате с ръце, опитвайки се да го изплашите - това може само да провокира осата да атакува.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес