Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво казват червените точки по тялото и как да ги премахнем?

03 април 2024, 11:44 часа

Някои хора, след като видят червени точки по тялото си, подобни на бенки, не им обръщат нужното внимание. И то без причина.

Тези образувания могат да показват заболявания, които изискват незабавно лечение. Преди да пристъпите към премахване на червените точки, трябва да откриете причината за появата им.

Микрохематом или хемангиом

Причините за появата на точките могат да бъдат различни. Например тези кожни образувания могат да се появят вследствие на микротравма, получена по време на епилация. Цялата работа е, че когато кожата е оголена, стените на капилярите се увреждат, кръвта излиза в подкожния мастен слой, образува се микрохематом.

Липсата на витамини като С и К може да бъде причина за чупливост на кръвоносните съдове, да доведе до образуване на малки червени точки по тялото. Броят на точките ще се увеличи от всяко падане, триене на кожата в плат.

Ако забележите точки по тялото, отидете на лекар, защото това може да са хемангиоми, т.е. съдови доброкачествени тумори.

Те могат да бъдат с различен диаметър - от няколко милиметра до няколко сантиметра. Различават се и няколко вида тумори. Капилярните хемангиоми се характеризират с разширени капиляри, които най-често се намират по лицето и торса на човека.

Ако имате червени точки по тялото - имате сериозен проблем

Кавернозният хемангиом е образувание, състоящо се от големи кухини, пълни с кръв. Ако хемангиомът прилича на бучка, той се нарича разклоняващ се хемангиом. Ако стиснете такава кожна маса и бързо я освободите, тя веднага ще се напълни с кръв.

Методите за лечение на такива тумори се избират в зависимост от вида на хемангиома.

Забелязали ли сте, че по тялото са се появили малки точки, които имат капилярно разклонение? Това може да е признак на вирусен хепатит и чернодробна цироза. В този случай незабавно се консултирайте с лекар.

Причина за обриви от червени точки по тялото могат да бъдат и заболявания на панкреаса. По-често образуванията се появяват по гърба, гърдите и корема. Когато се натиснат, те не изчезват.

Ако имате проблеми със ставите или страдате от ревматично заболяване, вие сте в рисковата група. Целият въпрос е, че подобни заболявания пораждат автоимунни процеси, т.е. когато тялото ви смята телесните клетки за чужди и в стремежа си да ви защити образува антитела.

Как да се отървете от червените точки

Причината е установена. Сега трябва да отстраните този дефект. Методът на лечение ще зависи пряко от естеството на произхода му. Например, ако точките са се появили в резултат на външно въздействие върху кожата, на първо място трябва да се опитате да избегнете по-нататъшно травмиране.

Ако причината е недостиг на витамини, започнете да приемате витаминни комплекси. Освен това консумирайте храни, богати на тези органични съединения. Например витамин С се съдържа в шипките, карфиола, зеления грах, портокала, боровинките, магданоза, овнешката торбичка, чесъна, ябълките, доматите, кивито.

Витамин К може да се набави чрез консумацията на такива храни като зеленолистно зеле, спанак, броколи, боб, пилешки яйца, краставици, телешко месо.

Причината за червените точки по тялото хемангиом ли е? Обикновените тумори се лекуват с рентгеново облъчване, хирургично изрязване, каутеризация на кожата с въглероден диоксид. Разклоняващите се хемангиоми се отстраняват по следния начин: водещите съдове се лигират и зашиват, големите стволове се отстраняват.

При вирусен хепатит или чернодробна цироза трябва незабавно да се потърси помощ, тъй като бездействието може да доведе до смърт. Ако след преглед диагнозата се потвърди, лекарят ще избере най-подходящата за вас схема на лечение. В по-ранните стадии на хепатита ще ви бъде предписано лечение за детоксикация.

Все повече случаи на атопичен дерматит и хемангиоми при деца

Също така ще трябва да спазвате диета, да избягвате физически и психически стрес.

При цироза на черния дроб също ще ви бъде предписано най-доброто лечение. Например при декомпенсираната форма на заболяването лекарят ще ви предпише медикаменти - хепатопротектори, чернодробни хидролизати, имуносупресори, хормони и други средства.

Алкохолът, солта, минералната вода също се изключват от диетата на пациента при чернодробна цироза. Физическата активност се ограничава, контролират се телесното тегло и балансът на течностите.

Ако причината за появата на червените точки е някакво заболяване на стомашно-чревния тракт (например панкреатит), задължително трябва да бъдете прегледани и лекувани от гастроентеролог. Ще Ви бъде назначена диета, ще Ви бъдат предписани аналгетици за блокиране на болковия синдром и лекарства, които купуват активността на ензимите.

При ревматични патологии е необходимо и специализирано консултиране. Например при артрит ще ви бъдат предписани нестероидни противовъзпалителни средства, миорелаксанти, анестетици, гастропротектори. Специалистът ще ви предпише и физиотерапия, която ще включва лазерна, магнитна или ударно-вълнова терапия.

Само като отстраните причината за появата на червени точки, ще се отървете от този дефект. Никакви народни средства няма да помогнат тук, толкова повече те могат само да влошат състоянието. Не се лекувайте сами.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес