Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво чувства човек преди инфаркт?

02 септември 2021, 11:45 часа

Инфарктът на миокарда невинаги е придружен от болка и в около 30% от случаите може да не предизвика никакви усещания в гърдите, категорични са експерти. При това състояние хората могат да изпитат някои характерни симптоми като задух и студена пот, При други оплаквания са свързани с болки във врата, ръката, зъбите, ухото, корема или кръста.

Много хора може да не почувстват нито един от тези симптоми преди настъпването на инфаркта.

Болката в гърдите по време на инфаркт може да бъде причинена от заболявания на гръбначния стълб, хранопровода, плеврата, аортата или белите дробове.

Освен това пациентите изпитват чувство на страх от смъртта и често губят съзнание.

Инфарктът, наричан още миокарден инфаркт, възниква поради пълно или частично запушване на артерия, която захранва сърцето. Най-важният орган не получава достатъчно кръв, което може да доведе до сериозни увреждания или смърт. И това налага необходимостта в такъв случай да се действа бързо.

Колкото повече се отлага във времето оказването на необходимата медицинска помощ, толкова повече се засяга сърдечният мускул. Ето защо е важно да обърнете внимание на симптомите навреме и да се консултирате с лекар, още преди състоянието ви да се влоши.

Важно: Статията е с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес