Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между слива и джанка?

09 май 2023, 12:44 часа

Често в разговорния език наричаме джанките сливи и обратното. Джанките реално наистина са вид сливи, но е добре да ги различаваме от останалите видове, тъй като са по-подходящи за ракия и компоти, докато сините сливи например са идеални за приготвянето на вкусни наслади за сетивата в бурканче – сладка, конфитюри и т.н.

Разпознаването на джанка от слива е важно най-вече защото говорим за различни биологични видове с различна устойчивост на неблагоприятни условия, нужди, съвети за отглеждане и използване на плода. Как да разпознаем джанката и каква е разликата между слива и джанка разберете сега.

Какво е джанка и как да я познаем?

Вид сливи, представляващи големи храсти или сравнително малки дървета, джанките са сред първите предвестници на пролетта, тъй като разцъфват изключително рано в сравнение с другите дръвчета и с другите видове сливи. Джанката вече е разцъфнала в цялата си прелест през ранна пролет, когато сливата е едва напъпила.

Ползите за здравето от сините сливи, за които дори не подозирате

Периодът на цъфтеж със сигурност може да ви подскаже дали даденото дръвче ражда именно джанки и да ви бъде помощник в разпознаването на джанките от сливите. Бели или розови цветчета, които ще заситят сетивата си с красотата си през март, а при топло време и по-рано, са индикатор, че дръвчето пред вас е джанка, а не друг вид слива.

Като цвят и сладост на плода може да откриете както жълти, така и червени, лилави и дори почти черни джанки, които могат както да вгорчат деня ви с вкуса си на лимон, така и да го подсладят, ако са от по-захарните видове. Твърдението, че джанките са по-горчиви, е мит. Има и много захарни джанки, които са идеални дори за сладка, ако премахнете костилките им. В някои краища на страната наричат дивите саморасли сливи именно джанки, но джанка може да си посадите и отгледате съвсем целенасочено, така че и това определение не е съвсем точно и вярно.

Опитните градинари знаят – с какво се пръска синята слива за богата реколта

Каква е разликата между слива и джанка?

Ако трябва да различите джанка от слива, тази информация ще ви помогне. Най-лесно се разпознават дръвчетата през ранната пролет, когато разликите между тях дори са повече от приликите.

  • Ранният цъфтеж показва, че дръвчето е джанка. Той е характерен именно за джанката, която цъфти в цялата си прелест много по-рано от сливата. Ако виждате дръвчета, които си приличат, но едно е нацъфтяло, а друго едва се кани да напъпи – лесно е – това, което цъфти обилно, е именно джанката.
  • Ако огледате клон на слива и клон на джанка ще видите, че при джанката има множество малки, тънки и остри клончета, които често могат дори да ви убодат, излизащи от всеки по-голям клон. Тези множество тънки клончета или липсват при сливата, или са много по-дебели и трудно бихте ги оприличили на бодящи иглички. Те също ще ви помогнат да различите джанката от сливата.
  • Джанката е мощно дърво, което не прави издънки за разлика от сливите. Издънките също са метод за разпознаване на джанките от сливите.

И сливите, и джанките са богати на витамини и минерали и са ценни и полезни за здравето. В тях  ще откриете рибофлавин, ниацин, никотинови и аскорбинова киселини, бета-каротин, магнезий, калций, силиций, фосфор, натрий, калий, желязо.

Използват се от далечни времена в народната медицина като имуностимулант, слабително, успокоително, като средство с антибактериално действие и като храна. Така че може да ги направите на домашен компот, сладко, да ги изсушите или да ги хапвате пресни и да се насладите на вкуса им и ползата от тях, дори да не ги различите и да не разпознаете джанка ли е плодът в чинията ви, или слива.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес