Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между фентъзи и фантастика?

19 октомври 2022, 20:44 часа

Научната фантастика е литература, която показва въображаем свят, който е нереалистичен от гледна точка на читателя и се основава на фантастични предположения в областта на науката.

Фентъзи литературата се различава от научната фантастика по това, че в нея се случват свръхестествени явления и всичко необяснимо се обяснява с магия. И двата жанра попадат в категорията на фентъзито.

Има и поджанр, наречен „Космическа опера“, който е кръстоска между научна фантастика и фентъзи. Най-добрият пример е „Междузвездни войни“, който се развива в бъдещето с помощта на модерни технологии, но и там има магия. Такива произведения имат елементи както на научна фантастика, така и на фентъзи.

Топ 10 на най-добрите фентъзи филми

Разликите между научната фантастика и фентъзито: в детайли

Най-подходящите думи, илюстриращи разликите между световете на тези два жанра, са изречени от Станислав Лем: „Ако героят лети на магическо килимче, имаме фантазия, а ако седи на антигравитационно столче, тогава научна фантастика.“

Разликата между научната фантастика и фентъзито се вижда най-лесно от гледна точка на технологичните разлики. Светът, представен във фантазията, напомня за Средновековието, селяните работят в него със собствените си ръце, лопати и вили, не използват машини, защото нямат подходящо оборудване.

Друга видима технологична разлика е начинът, по който пътуват, във фентъзи фантастиката героите пътуват през повечето време на кон, но често им се налага да правят дълги и трудни преходи пеша. Възможни са и по-необичайни пътувания, като летене на вълшебно килимче.

Най-добрите фантастични филми на 2019 година

В научнофантастичните романи пътуването е съвсем различно. Космическите кораби - пътуването се осъществява с помощта на удобни, технологично напреднали кораби.

Въпреки че технологията във фентъзито не е много напреднала, има различна сила в този жанр. Това е магия, считана за ерес и потисната от инквизиторите. Такава литература, като правило, е митологична, обикновено съдържа различни митични същества: елфи, вещици, гноми, дракони, магьосници. Измислицата се основава на реалността, но има определени предположения, като мутации, пътуване във времето и др.

Между жанровете има повече разлики, отколкото прилики. Въпреки че и двата жанра принадлежат към фантастичната литература, между тях има постоянен конфликт. Привържениците на научната фантастика казват, че читателите на фентъзи имат по-лесна работа, защото магията просто съществува и не е необходимо да бъде разбирана, докато феновете на фентъзито се присмиват на твърдението, че научната фантастика е по-добра, защото говори за бъдещето и науката.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес