Каква е причината за тресене на колата при движение?

990
Каква е причината за тресене на колата при движение?
Снимка: Getty Images

Такъв проблем като тресенето (вибрацията, друсането) на автомобила възниква постепенно. Затова шофьорите обикновено го забелязват, когато са необходими много повече пари и усилия за отстраняването му.

Признаци на повишена вибрация

Тук си струва да споменем, че всички автомобили без изключение имат леки вибрации, дори и тези, които току-що са слезли от поточната линия. Това явление се счита за приемливо, тъй като всяко превозно средство има механизми, които взаимодействат с други елементи по време на движение. Тази вибрация на автомобила се определя като „работеща“.

Обаче ситуацията е различна, ако нивото на тресенето е значително по-високо от допустимия праг. Ето защо се препоръчва да се обърне внимание на такива явления като:

- при шофиране по гладък път предметите, лежащи върху таблото, постепенно се местят и се плъзгат надолу. Това показва, че вибрацията е твърде силна;

- трептене на волана. Ако почувствате вибрация в дланта си дори при леко докосване, време е да помислите за услугите на автомонтьор;

- в колата всичко се друса, особено когато двигателят работи на ниски обороти;

- отражението в огледалото за обратно виждане се тресе твърде много. Това е знак за твърде много вибрации.

Как да разберете реалната възраст на автомобил

Причини за вибрации

За да разберете причината, си струва да констатирате при какви обстоятелства се появяват вибрациите (на празен ход, по време на спиране, при скорост или по време на ускорение). Освен това е необходимо да се оцени тяхната интензивност.

Колела

Една от най-честите причини за тресенето на автомобила са небалансираните колела. Следователно отстраняването на неизправностите трябва да започне с този елемент. В същото време не трябва да мислите, че ако наскоро сте посетили магазин за гуми, всичко е наред. Само една лоша дупка може да причини деформация или други ефекти, които да доведат до друсане. Основният индикатор за дисбаланс на колелата е увеличаването на вибрациите с увеличаване на скоростта. След като преминете границата от 60 км/ч, може да стане невъзможно да шофирате.

Понякога колата се тресе на скорост поради неравномерно налягане в гумите. Този проблем може да бъде сравнително лесно. Достатъчно е да ги напомпите до препоръчаното ниво и вибрациите ще изчезнат.

Двигател

Ако колата се тресе изключително по време на ускорение, тогава причината е в работата на двигателя. Обикновено се проявява в „дърпане“ при ускорение. В този случай основното внимание трябва да се обърне на системата за подаване на гориво. Най-простото нещо е да смените въздушния и горивния филтър.

Предавки и трансмисия

Във въпроса защо колата се тресе, не трябва да се пренебрегват проблемите, които възникват в трансмисията. Доста лесно е да ги идентифицирате. При ръчна скоростна кутия просто трябва да натиснете съединителя по време на шофиране. При автоматична превключете лоста в положение „N“. Ако вибрациите изчезнат, значи проблемът е в скоростната кутия.

Вибрации могат да се наблюдават и по време на ускорение, ако задвижващият вал е твърде износен. Най-уязвимото място в него е кръстачката на кардана. В този случай е необходимо да смените частта, в противен случай целият кардан може да излезе от строя, а такъв ремонт е много по-скъп.

Спирачна система

Не е необичайно тресене да се появи или да се засили по време на спиране. В този случай си струва да проверите спирачните дискове за деформация. Обикновено по време на такива маневри подложките се притискат възможно най-плътно към диска, освобождавайки огромно количество топлина за кратък период от време. Дисковете просто нямат време да се охладят, затова прегряват. В това състояние те много лесно се деформират – затова, ако усетите биене на педала на спирачката, трябва да смените спирачните дискове, защото това е една от важните части на автомобила. Безопасността на всички участници в движението зависи от правилното им функциониране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: Пациент към доктора

Много силна молитва за благодат и здраве на семейството

10 ясни знака, че сте в токсични отношения

5 ясни сигнала, които Вселената изпраща, когато пред вас идват предизвикателства

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 1 - 7 юли 2024

Виц на деня: Докторе

Виц за добро утро: Лекар към пациентка

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com