Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е най-честата причина кафемашината да не прави каймак?

17 март 2024, 19:11 часа
Реклама

Ако кафемашината ни не прави каймак, проблемът е сериозен, особено за ценителите на капучино. За да не се сблъскате с подобен проблем, трябва да се придържате към няколко правила.

Използвайте само правилните видове кафе на зърна за напитката - с достатъчна масленост. Най-добрият вариант би бил арабика, силно наситена с етерични масла.

Спазвайте правилата за съхранение на кафе. В машината трябва да се поставят само прясно смлени зърна без никакви остатъци.

За да получите добър слой каймак, а още повече, ако желаете пяната за капучино да е пухкава и ароматна, е по-добре да смилате зърната непосредствено преди приготвянето на кафе.

В устройството трябва да се налива само пречистена вода, за да се избегнат варовити отлагания по вътрешните елементи.

Млякото за капучино трябва да има достатъчно съдържание на мазнини. Средно - от 2,5 до 3,5%. Не използвайте пастьоризиран продукт или мляко на прах във вашата кафе-машина, тъй като те няма да образуват пяна с необходимото високо качество.

Подходящата температура на водата е от 90 до 95°C.

Ако се спазват правилата и, въпреки това, кафе-машината не прави каймак, проблемът най-вероятно се дължи на запушване на вътрешните компоненти или на повредени части. Причините могат да бъдат различни - от повреди на помпата и парния блок до неизправност на нагревателните елементи.

Защо кафемашината не прави каймак?

Повреда на парния агрегат

Една от основните причини за липсата на каймак е неизправност на парния блок, който изпълнява функцията за генериране на пара за разпенване на млякото. Може да бъде обект на корозия, износване или механични повреди. Когато парното устройство се повреди, трябва да се отстрани и да се инсталира ново.

Варовик

Понякога слабата пяна в кафе-машината се дължи на варовикови отлагания, които се образуват в главните тръби, на вентила или върху нагревателните елементи. Варовикът може да запуши входните и изходните отвори на системата и да доведе до повреда на пластмасовите части; затова производителите препоръчват декалцификация поне веднъж на всеки шест месеца - това ви позволява да почистите частите от калциеви отлагания.

Неизправност на помпата

Парата за създаване на пяна се генерира от вода, която се подава към системата с помощта на помпа. В случай на прегряване и други фактори, помпата може да се повреди и да попречи на образуването на пара. В резултат на това кафе-машината не образува добра пяна, започва да издава странни звуци и дори не прави най-обикновено еспресо. Смяната на помпата ще реши проблема за възстановяване на налягането в системата.

Проблеми с температурния сензор

Термодатчикът или температурният сензор следи температурата в компонентите на кафе-машината. Повредата в него може да бъде отстранена само чрез смяната му с нов.

Какво да правите?

Ако след включване на режим за пара кафе-машината не подава такава, трябва да поръчате ремонт в дома си или да я занесете в сервиз.

Защо тайната на почистването на кафемашина е в лимонтозуто?

Ако има пара, препоръчваме да проверите чистотата на дюзата за капучино. В случай, че отворът му е запушен с мръсотия, може да използвате клечка за зъби, за да го почистите. За да избегнете по-нататъшно запушване, трябва да измивате дюзата след всяко ползване на кафе-машината.

Ако няма запушвания в тръбите, трябва да помислите за почистване на системата от варовик. Декалцирайте я с помощта на специални препарати, препоръчани от производителя.

Други повреди на кафе-машината изискват квалифицирана намеса, така че ако нямате подходящ опит, най-добре не се опитвайте да я ремонтирате сами – а потърсете компетентен професионалист.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес