Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сами да почистим килима на място – бързо и ефективно?

01 август 2024, 10:22 часа

Лятото е време не само за прохладни горски приказки, солени морски приключения, излежаване пред телевизора и безкрайни забавления с приятели, но и за почистване на дома, малки ремонти или дълго отлагани досадни домакински задължения като почистването на килимите.

Макар през лятото да не се нуждаем от тях, не бива да забравяме, че зимата предстои, а топлината, която осигуряват, си струва да ги подготвим. Естествено се нуждаят от освежаване, но далеч не всички имат възможност да се възползват от професионално почистване, тъй като това е свързано с време, физическа подготовка, ако килимите са тежки, наличие на средства за заплащане на услугата и на превозно средство, за да бъдат закарани до мястото за изпирането им.

Много по-лесно и бързо е почистването им на място, което може да бъде толкова ефективно, колкото професионалното, ако знаете тайните на чистите килими – как се премахват досадните стари петна, как да освежим цветовете и как да премахнем напоените в тъканите неприятни миризми, за да ухаят отново килимите великолепно.

Не го навивайте на руло не го крийте в мазето - ето как да изперете стар килим

Как сами да почистим килима на място – изпробвайте тези трикове

За съвършено чисти килими, изглеждащи и ухаещи така, сякаш са прани от професионалисти, се нуждаете от дълбоко почистване, което може да направите и на ръка върху застеления килим. Дълбокото почистване цели да проникнат почистващите препарати дълбоко в тъканите, да достигнат и най-скътаните участъци и да почистят съвършено влакната, които са далеч от повърхността.

За целта е важно да знаем как да почистим килима на място – сами, с минимум усилия и с почистващи средства от кухнята, а не с химия. Може да следвате нашите съвети и стъпки за лесно, ефективно и бързо почистване на килимите на място.

1.       Освободете се от мебелите

Дори да считате, че е по-бързо и лесно просто да местите шкафовете върху частта от килима, която не обработвате в момента, бързо ще се убедите, че грешите. Най-лесно ще ви бъде, ако няма нищо върху килима. За тежките мебели ще ви е нужна помощ или просто работете около тях и изобщо не ги местете. Това обаче е краен вариант, ако наистина няма на кого да разчитате за изваждането на мебелите, тъй като системното непочистване на част от килима – тази под тежките мебели – ще доведе до захабяването му, поради натрупване на прах и мръсотия.

2.       Освободете се от праха

Преди да започнете дълбоко почистване на килима на място и борбата с петната и поетата миризма, почистете стандартно килима – с прахосмукачката, като целта е да премахнете както прах, така и косми и други замърсявания от тъканта.

5 съвета да изберем килим за хола, така че да е стилен и модерен

3.       Използвайте умно препарата

Колкото повече време го оставите да подейства след нанасяне, толкова по-малко усилия ще са ви нужни и по-малко търкане. Максимална ефективност осигурява нанасянето върху повърхността на килима, оставянето му да подейства, последвано от втриването на препарата дълбоко в тъканите. Така мръсотията ще бъде разградена, а за вас остават малко усилия, вложени в търкане, и качествено подсушаване на килима. Престояването на препарата гарантира и отличен аромат на килимите ви, ако препаратът е ароматизиран.

4.       Работете с ума си

Припомнете си как миете зъбите си – работите във всички посоки и дори в кръг. Така следва да почиствате и килимите, тъй като обработването им в една посока е недостатъчно. Нанасянето на препарата е винаги във всички посоки, а след като престои обработката е само в една посока, като това ще помогне мръсотията да се събере в единия край, а не да я разнасяте по целия килим. Осигурете си качествен помощник, когато се нуждаете от решение на задачата как да почистим килима на място – подходяща четка, която да е достатъчно твърда, за да почисти добре, но не прекалено, за да не унищожи влакната на килима.

5.       Победете петната

Тук е мястото да приберете портмонето си и вместо покупката на препарат да отворите кухненския шкаф, за да откриете най-ефективното средство срещу петна – содата за хляб. Тя е популярна с почистващите си свойства, които с лекота се справят както със замърсявания в банята като котлен камък, така и с петната върху тъканите.

Содата се забърква на каша с вода и се нанася върху петната или се наръсва, оставя се да престои и после се обира с прахосмукачката. Содата е ефективна за петна с различен произход, но винаги тествайте домашно забърканото средство за борба с петната, както и всяко средство от магазина, върху малка част от килима, която не е видима, за да сте сигурни, че няма да обезцвети тъканта или да нанесе щети върху нея.

Друго средство за почистване на петна от кухнята е оцетът. Разредете го с вода 1:1 и напръскайте петната. Оставете да подейства 20-тина минути, а след това изтъркайте и попийте остатъците с чиста кърпа.

6.       Изсушете килима

Използвайте чисти сухи кърпи и силата на течението, за да подсушите максимално килима. Не го използвайте, преди да е напълно сух.

7.       Завършете с прахосмукачка

Този съвет има своето обяснение – прахосмукачката повдига влакната на килима и го прави отново пухкав.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес