Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да перете дънки в пералня, за да запазите външния им вид?

02 юли 2024, 11:00 часа
Реклама

Дънките са не само удобна и стилна дреха, но и материя, която изисква специални грижи, за да запази оригиналния си вид и качество. Тук ще разгледаме ключовите моменти при деликатното пране на дънки в пералня, за да можете да поддържате любимите си дънки в отлично състояние.

Подготовка за пране

Преди да започнете да перете, уверете се, че всички закопчалки на дънките (ципове, копчета, токи) са закопчани, за да избегнете повреда на тъканта. Също така е добра идея да обърнете дънките си наопаки, за да сведете до минимум износването и да запазите цвета.

Дънките ще са като нови след всяко пране, ако винаги правите това

Деликатно пране на дънки в пералня

Използвайте специализираните режими на пране, предоставени от вашата пералня. Някои модели предлагат програма "Дънки" или режим "Ръчно пране", които нежно третират тъканта, без да я увреждат. Ако няма такива програми, изберете деликатен режим при температура 30–40 градуса по Целзий със средно ниво на центрофугиране (800–1000 оборота в минута).

Използване на правилните препарати

Когато перете дънки, изберете перилен препарат и балсам, предназначени за цветни тъкани и деликатни материи. Избягвайте прахове с хлор, избелители или фосфати, които могат да увредят структурата на денима и да го обезцветят.

На колко градуса задължително се перат дънките?

Зареждане и въртене

Поставете дънките в пералнята самостоятелно или с други подобни на цвят дрехи, за да избегнете петна. След пране не изцеждайте дънките твърде силно и не ги сушете в пералня, за да избегнете деформация.

Сушене и грижа след пране

След пране закачете дънките на закачалка на добре проветриво място, като избягвате пряка слънчева светлина. Ако се притеснявате, че дънките ви могат да се деформират при сушене, можете да ги поставите на хоризонтална повърхност. Гладете дънките отвътре с пара при умерена температура.

Грижа за дизайнерски дънки

За дънки с декоративни елементи като дантела, мъниста или кристали използвайте специална мрежеста торбичка за пране на деликатни дрехи. Това ще предотврати повреда на декора и ще запази първоначалния му вид.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес