Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да консервираме тиквички?

29 май 2024, 19:50 часа

Ако тиквичките са стари, отстранете кожата и семките. Измийте зеленчуците, подсушете и нарежете на кубчета или кръгчета. След това кръгчетата може да се изпекат във фурната или да се изпържат, а от кубчетата да се приготви зеленчукова яхния или супа-пюре.

Поставете тиквичките в цедка и ги поставете във вряща вода за 1-2 минути. Можете да пропуснете тази стъпка. Въпреки това, след бланширане, замразените тиквички ще запазят по-добре своя вкус, цвят и текстура.

Прехвърлете горещите тиквички в студена вода, за да се охладят напълно. След това разпределете върху чиста кърпа и подсушете добре.

Поставете тиквичките в пластмасови контейнери или торбички и ги затворете или завържете здраво. Първо, трябва да отстраните излишния въздух от торбите.

Поставете ги във фризера.

Пържени тиквички за зимата

Благодарение на тази подготовка ароматните пържени тиквички ще се появят на масата ви през зимата с цялата си сладост и вкус.

Съставки

·         2 кг тиквички;

·         3 супени лъжици растително масло;

·         1 копър чадър;

·         2-4 стръка естрагон;

·         6 скилидки чесън;

·         2 супени лъжици сол;

·         40 мл оцет 9%.

Съставките са за 2 ½ литрови буркана.

С тези вкусни мариновани тиквички ще накарате всички да си оближат пръстите

Подготовка

За готвене е най-добре да вземете малки млади тиквички. Нарежете измитите тиквички на филийки с дебелина около 1 см.

Загрейте олиото в тиган и запържете тиквичките до златиста коричка от двете страни. Поставете ги върху хартиена кърпа, за да попие излишното масло.

Сложете половин клонка копър и 1-2 стръка естрагон на дъното на стерилизирани буркани. Изпържените тиквички се нареждат в буркани, като се редуват със сол и наситнен чесън. Налейте оцет в буркани.

Покрийте бурканите с капаци и стерилизирайте в тиган с вода за 25 минути след кипене. Навийте бурканите, обърнете ги, увийте ги и охладете.

Прости мариновани тиквички за зимата

Друг прост начин за запазване на тиквички за зимата. Оказват се хрупкави, с лека киселинност. В ястията обаче изобщо не се усеща.

съставки

·         1-2 тиквички;

·         вода;

·         1 супена лъжица оцет 9%.

Съставките са за един буркан от ½ литра.

С тези мариновани тиквички в буркани ще шашнете гостите

Подготовка

Младите тиквички са най-подходящи за приготвяне. Те са меки и не много големи. Така че не е нужно да ги белите и да премахвате семките.

Нарежете измитите тиквички на тънки дълги ленти или кръгчета. Изберете форма в зависимост от това как ще използвате тиквичките. Можете да направите рула от лентите и просто да изпържите кръгчетата.

Поставете тиквичките плътно в буркана. Ако ги нарежете на ленти, наредете ги една върху друга и навийте на руло. Едно малко бурканче може да побере две от тези рула.

Напълнете тиквичките с вряща вода до самия ръб на буркана. Добавете оцет. Постелете дъното на тавата с кърпа, върху нея поставете буркана и покрийте с капак. Платът е необходим, за да предотврати движението на буркана по време на стерилизация.

Бурканът трябва да бъде покрит с него до мястото, където започва гърлото. Оставете водата да заври и оставете буркана в тенджерата за още 5-7 минути. Завийте буркана, обърнете го и покрийте с нещо топло. Трябва да се охлади напълно.

С помощта на мариновани тиквички

В панировка могат да се пържат както кръгчета, така и лентички. За целта ги оваляйте в брашно, а след това в яйца, разбити със сол, смлян черен пипер или други подправки. Можете да залепите със смес от брашно и подправки или да използвате различно тесто по ваш вкус.

Изсипете олио в тиган и го загрейте на среден огън. Запържете тиквичките от двете страни до лек загар.

От ленти тиквички можете да направите рулца с всякакви пълнежи. Лентите могат да се оставят така или да се изпържат в панировка.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес