Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се прави стерилизиране на буркани

21 август 2024, 13:00 часа

Есенният сезон е времето, когато градините и пазарите са пълни с пресни плодове и зеленчуци, което го прави идеален за приготвяне на зимнина. Това е периодът, в който мнозина се заемат с консервиране, като запълват буркани и мазета с вкусни продукти, които да се наслаждават през студените месеци. За да се осигури дългото съхранение на тази зимнина, първата стъпка е стерилизацията на бурканите. Тази процедура е от съществено значение, за да премахнете всички бактерии и да гарантирате, че храната ще остане свежа и безопасна за консумация през следващите месеци. В тази статия ще разгледаме как най-лесно и ефективно да стерилизирате бурканите си преди да започнете процеса на консервиране.

Не забравяйте да направите това с бурканите, преди да ги напълните със зимнина

Необходимите материали за стерилизиране

За да започнете процеса на стерилизация, първо трябва да се уверите, че разполагате с необходимите материали. За целта ви трябва голяма тенджера, която да е достатъчно широка, за да побере бурканите, които ще стерилизирате. Също така ще ви трябва тава, кухненска кърпа, топла вода, сапун и щипки за храна, с които да боравите с горещите буркани. Не забравяйте и капачките, които също трябва да бъдат стерилизирани, преди да ги използвате за затваряне на бурканите.

буркани

Стъпки за стерилизиране на буркани

Преди всичко, започнете с измиване на бурканите с топла вода и сапун. Използването на топла вода е важно, за да избегнете напукване на стъклото, когато по-късно потопите бурканите в горещата вода. Измийте внимателно всеки буркан и го изплакнете добре, за да няма остатъци от сапун.

След като бурканите са чисти, напълнете голямата тенджера с вода и я поставете на котлона. Водата трябва да се нагрее до висока температура, но не е необходимо да завира. С помощта на щипките за храна внимателно поставете всеки буркан в горещата вода, като го оставите да престои там за няколко секунди. Това ще помогне за елиминирането на всички остатъчни бактерии. След това извадете буркана и го поставете в предварително подготвена тава, постлана с кухненска кърпа. За предпочитане е да обърнете бурканите с отвора надолу, за да се отцеди всякаква остатъчна вода.

Защо е важно да стерилизирате буркани и как да го направите бързо

Процедурата се повтаря за всички буркани, които ще използвате. След като сте стерилизирали бурканите, преминете към капачките. Поставете ги в горещата вода за няколко секунди, след което ги извадете и ги оставете да изсъхнат върху кърпата до бурканите.

Стерилизацията на бурканите е съществена стъпка в процеса на консервиране, която гарантира, че вашите продукти ще останат свежи и безопасни за консумация през цялата зима. Тази процедура е най-добре да се извърши непосредствено преди да започнете консервирането, за да сте сигурни, че бурканите са готови за употреба. Въпреки че процесът може да изглежда сложен на пръв поглед, с правилните инструменти и малко практика, стерилизирането на буркани може да стане лесно и бързо. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес