Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и къде да съхраняваме зехтина, за да не се развали

04 октомври 2024, 07:45 часа

Зехтинът има прекрасни свойства, необичаен вкус и приятен аромат. Ако обаче не се съхранява правилно, малка част от ползите и аромата се запазват. Как да съхранявате зехтина, за да се наслаждавате на продукта дълго време?

Как да съхраняваме зехтин

След като се отвори бутилката със зехтин, е важно продуктът да се консумира възможно най-скоро. Колкото по-свеж е той, толкова по-ароматен ще се окаже. Също толкова важно е да се създадат оптимални условия за съхранение и те винаги да се спазват. Маслиновото или провансалското масло се страхува от студ, високи температури, горещи слънчеви лъчи, както и от въздуха.

Още: 7 храни, за които черния ви дроб ще ви бъде благодарен

Как да съхранявате зехтина след отваряне? Правилата са следните:

  • затваряйте бутилката възможно най-плътно, като избягвате продължителния контакт с въздуха;
  • да се пази от слънчева светлина, фурна, газова или електрическа печка;
  • избягвайте преохлаждане и прегряване.

Оптималната температура за запазване на ароматното съдържание на бутилката е между 12 и 25 °C. Ако тя е по-ниска, маслото ще даде обилна утайка, ако е по-висока, ще се развали. Препоръчително е да закупите продукта в малък контейнер, за да можете да го използвате възможно най-скоро. Колкото по-малка е бутилката, толкова по-малък е шансът съдържанието да се развали.

Това не означава, че маслото, купено в голям контейнер, непременно ще се изхвърли. То може да се прехвърли в малка бутилка, а по-голямата част от маслото може да се запуши добре и да се съхранява на хладно и тъмно място, далеч от слънцето и домашните отоплителни уреди. Всичко, което трябва да направите след това, е да прелеете по-голямата бутилка в по-малката, когато е необходимо.

Още: Лесен трик, с който разберете дали вашият зехтин наистина е екстра върджин

Къде да съхраняваме зехтина

Тъмните, дебели стъклени или порцеланови бутилки са идеални за запазване на всички вкусови и здравословни качества на зехтина за дълго време. Те надеждно предпазват както от слънцето, така и от чужди миризми. Неслучайно в такива съдове преди отваряне естественият нетраен зехтин запазва чудесните си свойства до 3 години. Но дори и отворената опаковка може да запази свежестта и приятния вкус на продукта за дълго време, ако са спазени всички останали условия: Зехтинът успешно намалява нивата на лошия холестерол

Ако маслото е прелято в консервни кутии, това също не е лошо: продуктът се съхранява в тях поне една година. Друг е въпросът, че тези опаковки са предназначени за масло, което не е от най-висок клас. Въпреки това качеството му е задоволително. Неудобно е да се използват калаени съдове, затова можете да налеете маслото в стъклена бутилка, а бурканът е плътно запушен.

За да не се налага да изхвърляте зехтина, който не е евтин в сравнение със слънчогледовото олио, просто трябва да създадете подходящи условия за неговото съхранение. Следвайте препоръките, дадени в тази статия, и това ще бъде напълно достатъчно, за да се възползвате от този ценен продукт възможно най-дълго.

Още: Точните съвети: Трябва ли яйцата да се пържат в зехтин

Източник: Theday

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес