Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възстановим оцветените дрехи при пране

22 август 2024, 06:55 часа

Всички сме изпитвали онзи неприятен момент, когато отворим пералнята и вместо чисти и свежи дрехи, открием, че любимите ни тениски или панталони са придобили неочаквани цветни нюанси. Независимо дали става въпрос за нежелани розови, сини или сивкави оттенъци, този проблем може да бъде наистина досаден. Най-често такива инциденти се случват с дрехи от памук или лен, докато синтетичните материи като полиестер са по-устойчиви на оцветяване. В тази статия ще разгледаме как можете да предотвратите оцветяването на дрехите при пране и как да възстановите вече оцветени текстилни изделия.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Как да предотвратите оцветяването на дрехи при пране?

Първата стъпка към избягване на неприятните изненади в пералнята е правилното сортиране на дрехите. Разделете ги на бели, светли, тъмни и цветни. Особено внимание трябва да се обърне на новите дрехи, които още не са били изпирани. Прочетете етикетите на дрехите, тъй като там често има информация за първоначалното пране и температурните условия.

Използването на цветоулавящи кърпички може значително да намали риска от оцветяване. Те са особено ефективни при пране на дрехи в различни цветове, като бели и черни или светли и тъмни. Въпреки това, тези кърпички не винаги гарантират 100% защита, особено ако перете за първи път ярки и наситени цветове. За да минимизирате риска, перете дрехите на по-ниска температура и не оставяйте изсъхнали дрехи в пералнята за дълго време.

пране, петна по дрехите

Как да възстановите вече оцветени дрехи?

1. Бели дрехи

Ако забележите, че бялата дреха е придобила нежелан нюанс, най-добре е веднага да я накиснете в студена вода и да я изплакнете няколко пъти. Ако цветът е станал по-устойчив, използвайте прах за бяло пране или оптични избелители. При по-сериозни случаи, можете да използвате белина, ако е разрешено според етикета на дрехата. Друга алтернатива е използването на домашни средства като бял ябълков оцет и сода бикарбонат. Преди да приложите тези продукти, направете тест върху малка и незабележима част от дрехата.

Правила, с които ще съхраните вълнените дрехи при пране

2. Цветни дрехи

Възстановяването на цветни дрехи може да бъде по-голямо предизвикателство, но с правилните методи е възможно. Най-добре е веднага да накиснете дрехата в студена вода и да я изплакнете под течаща вода, за да предотвратите трайното фиксиране на оцветяването. Ако това не помогне, изперете дрехата ръчно или я пуснете в пералнята самостоятелно с добавяне на цветоулавящи кърпички. Ако проблемът продължава, използвайте кислородна белина, която е по-безопасна за цветни дрехи в сравнение с хлорната белина. Може да използвате и кислородна вода, като преди това направите тест върху малка част от дрехата.

Оцветяването на дрехите при пране може да бъде разочароващо, но с правилната грижа и бърза реакция можете да спасите любимите си дрехи. Сортирането на дрехите преди пране, използването на подходящи перилни препарати и цветоулавящи кърпички, както и знанието как да третирате вече оцветените дрехи, са ключови за запазването на техния свеж и чист вид. С малко внимание и подходящи методи, можете да избегнете повечето от тези неприятни ситуации и да се радвате на дрехите си по-дълго време.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес