Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да справим с плесента в банята, без да използваме агресивни препарати?

10 януари 2022, 17:45 часа

Плесента в банята се забелязва обикновено по ъглите, плочките, фугите, по съединителните точки на водопроводните и канализационни тръби. Може да излъчва неприятна миризма.

Плесента никъде не се появява просто така, от само себе си. За нейното размножаване са необходими съответни условия, главните сред които са:

- органична среда, каквато предлагат стайни растения, саксии с торф, дървени облицовки, хартиени тапети, бетон, камък, кал;

- пренасянето на спори на плесен в помещение: те може да са се прилепили към дрехите на човек или козината на животно;

- застоял въздух, слабо проветряване, лоша вентилация;

комбинация от топлина над +20 градуса с висока влажност на въздуха;

- неравномерно отопляване на помещението: например, едната стена в апартамента е ъглова и изложена на вятъра, а отоплението отвътре е слабо; тогава тя изстива по-силно от останалите.

Ако искате да почистите плесента от банята с екологични, неагресивни препарати, може да използвате един от следните проверени методи.

Сода бикарбонат

Смесва се с вода и с така образувания разтвор се изтриват петна; или се комбинира с трапезен оцет. Плесенясалите участъци е добре да се изтъркат интензивно няколко пъти с груба гъба. Щом обработеният участък изсъхне добре, се намазва с лимонов сок. Лимонът дезинфекцира, освен това премахва неприятните миризми.

Спирт

Спиртът е добре познат дезинфектант. Може да се добави глицерин за усилване на действието му.

Оцет

Много домакини ползват за чистене обикновен кулинарен оцет - той разяжда плесента и премахва петната. Сипва се върху място, наръсено със сода за хляб – тогава ефектът е най-силен.

Домашен сапун

Обикновен домашен сапун за пране се настъргва във вода; образува се гъст, концентриран разтвор, с който се търкат плесенясалите петна.

Масло от чаено дърво

2 чаени лъжички се разреждат в 400 мл вода (2 водни чаши). Разтворът се пръска чрез пулверизатор обилно и няколко пъти.

Белина

Хлор-съдържащи течности, каквато е белината, винаги гарантират чистота и дезинфекция. Само имайте предвид, че те не може да се комбинират с препарати на основата на амоняк, понеже образуват опасна отровна смес!

Семена на грейпфрут (екстракт)

Този продукт е без мирис и въздейства върху плесента твърде ефективно.

Разрежда се в съотношение 15 капки екстракт от семена на грейпфрут в чаша вода. Налива се в бутилка с пулверизатор и гъбичните петна се напръскват. След това НЕ измивайте и НЕ изплаквайте сместа! Така ще бъде предотвратено развитието на гъбичките за дълго време.

Основно почистване

Принципно погледнато, засегнатата повърхност има нужда от пълно чистене и дезинфектиране. Ако видите открити гниещи петна върху декоративни покрития, метални и пластмасови части в банята или усетите ясно изразена миризма - това означава, че поражението е започнало отдолу, унищожило е междинните слоеве и е излязло върху горната повърхност.

Ефективното отстраняване на плесента от стените на банята започва с отстраняването на горното покритие (водонепроницаеми панели, тапети, плочки, боя и мазилка). Тънките слоеве се чистят лесно с шпакла, плочките и пластмасовите панели се демонтират със съответните инструменти.

С мистрия и шпакла отстранете гниещите слоеве шпакловка и мазилка на местата, където омекват и се разпадат. Изчистете всички остатъци с желязна четка, докато стигнете до основата – тухлена или бетонна. Когато основата е почистена и изсушена, върху нея се нанася дезинфекционен разтвор и хидроизолация, което става с гъби, четки или валяци. След това мястото се покрива отново с грунд и се украсява с декорация.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес