Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да скрием пърхота: 6 съвета за прикриване на проблемите с косата

18 октомври 2024, 07:45 часа

По-неприятен от самия пърхот може да бъде само пърхотът, който се забелязва след оформяне и измиване на главата. Този недостатък може да развали не само настроението за деня, но и целия имидж като цяло. Лечението на този проблем трябва да се извършва съвместно с дерматолог-трихолог, но дори и при правилна грижа пърхотът няма да изчезне за една нощ. За щастие, той може да бъде замаскиран, като се въоръжите с няколко прости техники.

Правилно почистване

Шампоанът е основното средство за борба с пърхота. Струва си да разгледате специални продукти за третиране, които съдържат цинк, селен, салицилова киселина, витамин Е и овлажняващи съставки. Такива шампоани трябва да се държат върху кожата в продължение на 1-2 минути, за да имат активните съставки време да подействат.

Още: Имате пърхот: Ето как да изберете правилния шампоан

Шампоанът срещу пърхот ще почисти и успокои кожата, а също така ще спомогне за нежно ексфолиране на мъртвите клетки. След измиване на главата не трябва да се появява усещане за стягане, парене или сърбеж, в противен случай можете да заключите, че продуктът не е подходящ за вас. Почистването на кожата е първата стъпка в подготовката на косата ви за стилизиране.

Ексфолиране на скалпа

Един от най-важните етапи на почистването е пилингът на скалпа, който съдържа компоненти за борба с пърхота. Продуктът ще спомогне за допълнителното отстраняване на мъртвите частици на кожата, в резултат на което ще постигнете свежа и спретната прическа без следа от люспи в корените.

Пилингът може да се прилага както преди, така и след шампоана - всичко зависи от препоръката на производителя. Обърнете внимание и на състава: пилингът трябва да съдържа цинк и сяра, които имат противогъбични и регулиращи себума свойства. Нанесете продукта по линиите, леко масажирайте и го оставете за няколко минути, след което може да го измиете с течаща вода.

Още: Заразен ли е пърхотът

Избягвайте оформянето на корени

Стилизирането може да раздразни и изсуши скалпа, затова за времето на лечението на пърхота трябва да избягвате използването на такива продукти. За да постигнете буен и дълготраен обем на корените, можете да използвате пилинга, който споменахме по-горе. Пилингът ще почисти корените от себума, благодарение на което косата ще стане по-обемна.

Не забравяйте обаче за стилизиращите продукти за дължина като цяло. Преди да стилизирате косата, нанесете продукти за грижа за краищата, за да предпазите косата от високите температури и също така да я направите по-податлива на оформяне.

Още: Направете това и от пърхота няма да има и следа

Изсушавайте косата си със студен въздух

Горещият въздух дразни и изсушава скалпа, като го лишава от необходимата влага. Това причинява пърхот и влошава микробиома на скалпа. Вместо това сушете косата си с хладен въздух, като използвате ръцете си или гребен.

Дръжте сешоара така, че да е насочен по протежение на растежа на косата, така че въздушният поток да спомогне за изглаждане на люспите на косъма и да създаде обем в корена. Краищата могат да се оформят с четка за коса и струя горещ въздух.

Променете разклонението си

Люспите от пърхот най-често се натрупват в краищата на косата, което ги прави по-видими. Решението е да смените бретона, така че обемът да скрие пърхота. Можете също така да добавите малко къдрици в корените, за да направите пърхота по-малко забележим, а обема - буен и дълготраен.

Още: Отървете се от пърхота завинаги с тази домашна маска за коса

Създаване на обемен кок

Обемната прическа също ще ви помогне да скриете пърхота и корените на косата. Пригладете косата си на обемен, небрежен кок на тила. Закрепете прическата с ластик или конци.

Друг начин за закрепване на косата е с кравайче. Направете начос на лицето и след това закрепете косата в задната част на главата с крабик. Тази прическа е добра, защото можете бързо да я оправите през деня.

Източник: ТУК!

Още: От какво най-често се получава пърхот?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес