Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да си направим успокояващ меден скраб?

19 август 2024, 15:08 часа

Естествените лечебни ексфолианти за кожа са най-ефективни, когато са направени от прясно смлени семена, корени и зърна.

Естествените домашно приготвени ексфолианти могат да помогнат за премахване на мъртвите кожни клетки, да стимулират кръвообращението и да подобрят текстурата на кожата.

Сега ще насочим вниманието ви към изработването на натурален и здравословен меден скраб, който може да успокои и омекоти кожата ви.

Вреден ли е скрабът?

Ще ви трябва:

·       Прясно смлян органичен овес (овесени ядки). Той съдържа съединения, наречени авенантрамиди. Тези съединения имат силно противовъзпалително действие и могат да намалят сърбежа, зачервяването и раздразнението. Овесените липиди могат да помогнат за възстановяването и укрепването на кожната бариера и да облекчат сухотата и раздразнението.

·       Ленено семе. Те са богати на алфа-линоленова киселина и намаляват зачервяването, възпалението и могат да помогнат за намаляване на сърбежа. Те съдържат незаменими аминокиселини, които играят решаваща роля за здравето на нашата кожа. Ленените семена и лененото масло, приемани вътрешно и редовно прилагани външно, могат да поддържат здрава кожа.

·       Корен от женско биле. Когато се прилага локално, има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на кожата. Има противосърбежно (значително облекчаване на сърбежа) и антимикробно действие.

Скраб със захар за гладка кожа

·       Екстракт от готу кола, напоен с масло от шипка. Готу Кола е лек, който често се добавя към силен чай и се нанася със салфетка върху сърбяща, възпалена кожа. Gotu Kola насърчава заздравяването на рани и регенерацията на кожата и може да увеличи производството и циркулацията на колаген, което прави Gotu Kola идеална билка за лечение на различни кожни заболявания. Маслото от шипка е богато на витамини С и Е, предпазва кожата от оксидативен стрес и успокоява раздразнената кожа.

·       Нерафиниран мед. Хидратира, защитава и спомага за плътността на кожата. Този мед може да се прилага директно върху раздразнена област на кожата, за да я успокои и излекува.

Комбинирайте всички съставки в дървена купа и разбъркайте добре. След това изсипете продукта в херметически затворен стъклен буркан и го съхранявайте в хладилник.

Нанасяйте внимателно този скраб върху кожата си 3-4 пъти седмично.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес