Как да се преборим с умората през зимата?

3932
Как да се преборим с умората през зимата?
Снимка: iStock

Зимата е мрачен сезон, в който силата на слънчевите лъчи не е толкова силна, а и ги виждаме рядко зад облаците. Наред с много други фактори, които ще разгледаме, това често е причина за депресивни състояния, отпадналост и липса на енергия.

Сбогом на умората: Как да възстановим силата си?

Правилното хранене

Започнете деня си правилно. От огромно значение е как се храним в първите часове на деня, за това как ще продължи той. Ако закусваме с мазна баничка или кифла с огромно количество захар, то това натоварва и стресира тялото ни. Най-голямата грешка е да започваме сутрините с обилно количество въглехидрати и захар, защото това вдига бързо нивата на инсулин и така чувстваме глад за сладко или генерално повече апетит през деня.

Наблегнете на протеина, бавните въглехидрати и полезните мазнини. Сутрин най-оптимално е да се хапва храна богата на желязо и витамин С и да се консумира кафе 20-30 мин след това, защото то пречи на усвояването на желязото.

7 показателя, че имате нужда от ДЪЛГА почивка

Понякога работата и отговорностите ни поглъщат изцяло и забравяме, че от време на време имаме нужда от пълноценна почивка. Кога за посл...

Примерна закуска би била: яйца със спанак и сирене и киви за десерт.

Недостиг на витамини

Добре е да знаем от какъв недостиг страда тялото ни, защото това е честа причина за чувството на преумора и сънливост. Хората предразположени към анемия имат недостиг на желязо, калций и магнезий, които влияят на дневната им активност.

Магнезият е изключително важен за тялото, защото управлява множество процеси в организма. Добре да се приема сутрин и вечер преди сън, защото го регулира и успокоява нервната система.

Сън

Умората след хранене може да издава тези заболявания

Чувството на умора и сънливост след хранене не е необичайна реакция на организма. Консумацията на храна не трябва да ни кара ...

Ако не се наспиваме, то е нормално да се чувстваме отпаднали и изморени. Всички сме чували за известните съвети: изключвайте екраните няколко часа преди сън, спете на оптимална температура, стойте хидратирани, но се фокусирайте и върху кофеина. Не приемайте кафе, зелен чай, черен чай или ройбос 2-3 часа преди сън. Не се хранете поне 4-5 часа преди лягане и ако взимате добавка за сън, се фокусирайте върху максимално естествени такива – ашваганда, магнезий, сладък корен.

Британска лекарка открои две причини за постоянна умора

Кофеинът под контрол

Кофеинът може да ви доведе до порочен цикъл, в който се чувствате изморени, пиете чаша кафе, ободрявате се за няколко часа и после процесът се повтаря. От друга страна, колкото повече приемате, толкова по-превъзбудени ще сте вече и мозъкът ви няма да може да си почива и да се възстановява оптимално или ще имате проблеми със заспиването.

Опитайте да се ограничите до една чаша дневно, а ако искате малко повече енергия следобед – не посягайте към кафето, а си направете чай или изяжте плод. Ще ви освежи без да предизвиква излишен стрес в нервната ви система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

4 знака, че Вселената иска да продължите напред разделени

Топ 5 летни заместители на кафето

Как да разберем дали партньорът ни е предопределен от съдбата?

Ретрограден Нептун от 2 юли: Всичко скрито зад кулисите излиза наяве!

Баба Ванга: Не се спирайте по улицата да четете некролози

Не можете да отслабнете? Учените откриха генетична причина

7 предполагаеми признака, че срещу вас стои психопат

Как се приготвя традиционният турски чай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com