Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от подутина на челото: бързи и лесни начини

23 юли 2024, 12:03 часа

Бучката или болезненото подуване след удар е чест гост на челото на неспокойните деца. Възрастните обаче също не са застраховани от подобна неприятност. Как да се отървете от подутина на челото възможно най-бързо с помощта на импровизирани средства?

От това колко бързо ще бъде оказана първа помощ след удар по главата, зависи колко бързо ще изчезне подутината. Какво трябва да се направи незабавно:

- Ако има ожулване, обработете го с водороден пероксид или друг антисептик.

Ето какво казват бръчките по лицето, за здравето ни

- приложете лед или някаква измръзнала материя (зеленчуци, котлети и други подобни) на мястото на удара, като преди това сте го обвили с кърпа. Студът ще спре нарастването на отока и ще помогне да се избегне хематом. При липса на лед под ръка можете да използвате всеки студен предмет: метал, огледало, мокра кърпа.

Обърнете внимание на благосъстоянието на пострадалия. Силното главоболие, гаденето, замайването, липсата на реакция на зениците към светлината показват възможно сътресение на мозъка. При такива симптоми трябва да отидете в болница възможно най-скоро.

Как бързо да премахнете подутина на челото?

Ако първата помощ не е била оказана и подутината все още цъфти в целия си блясък, за бързото ѝ изчезване можете да прибегнете до доказани народни методи:

1. Настържете суров картоф на ситно ренде, увийте го в марля и го приложете върху подутината. Дръжте половин час. Повтаряйте два пъти дневно;

2. Измийте лист от живовляк или зеле, разбийте го леко, докато се появи сок, прилагайте го за 10 минути няколко пъти дневно. Сокът от тези растения допринася за бързата резорбция на хематома;

3. Нанесете йодна мрежа на мястото на натъртването с памучен тампон. Повтаряйте два пъти дневно.

Добре са се доказали специалните мехлеми за резорбция на хематоми, които могат да се закупят в аптеката.
Как да се отървем от подутините на челото, ако те не са се появили от удар

Лекар разкри каква може да е причината за изпъкналата вена на челото

Ако подутината е мека, не е синя и сте сигурни, че не сте се ударили никъде, това може да е мастна бучка (липом или атером). Безполезно и дори опасно е да я лекувате сами. Трябва да се обърнете към хирург, който ще отстрани тумора под местна упойка. Или отидете при козметик, който може да отстрани мастната бучка с помощта на криодеструкция (замразяване с течен азот).

Бучка на челото може да възникне вследствие на възпалителен процес под долните слоеве на кожата. Такава бучка е с малък размер, болезнена, със зачервяване

Няма бял връх с гной, защото тя се натрупва вътре. Опасно е да отваряте такова възпаление самостоятелно, защото може да получите инфекция. По-добре е да се консултирате с лекар. Той ще ви препоръча мехлем за изтегляне на гнойта навън и, ако е необходимо, антибиотик за спиране на възпалителния процес.

В редки случаи дълбоко вкорененото гнойно възпаление изисква хирургическа намеса под местна упойка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес