Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от лошите мисли, които вредят на здравето ни

06 януари 2022, 20:55 часа
Реклама

Представете си, че току що сте били на среща с важен за вас клиент и всичко е минало, както сте желали. Комуникацията ви е била лека, преговорите са минали, както вие сте си представяли и сделката е сключена. Но на път за вкъщи започвате да си мислите: Ами ако те разтурят споразумението? Ако аз съм се представил лошо? Ако всичко е било само постановка? Ако те не харесат работата ми?

Това са натрапчивите мисли. Те могат да провалят всяко ваше постижение и да го превърнат в омагьосан кръг от мрачни мисли. Те са като червеи, разяждащи вашето щастие.

Звучи ви познато? Ето как да се отървете от тях през следващата година:

9 съвета, с които ще преборите постоянния стрес и тревожност

Какво са натрапчивите мисли?

Това са мисли, които се загнездват във вашето съзнание без вие да ги искате там. Подобно на спирала, те се увиват все повече, докато мислите в тяхна посока. Често те идват и си отиват, но хората рядко си задават въпроса "Защо са там?" Вместо това попадат в техния капан и ги следват.

В медитацията съществува понятието наблюдение. То гласи, че ако започнете да мислите за нещо, което не искате съзнателно, трябва да седнете и да наблюдавате мисълта. Тук вече не участвате в процеса, а сте страничен наблюдател.

Някой път обаче дори това се оказва невъзможно. Тези мисли се загнездват в центъра на вниманието и изискват непрестанен фокус, докато не се превърнат в обсесия. Тогава се чувствате сякаш живота и милите ви с превзети от този натрапник.

Съществуват хиляди, но ето някои примери:

Сексуални

- Карат ви да се съмнявате в собствената ви сексуалност и привлекателност;

- Създават фалшиви сценарии, в които половинката ви не ви харесва вече;

- Създават неподходящи асоциации: например в работна среда;

Свързани с взаимоотношенията

- Създават въпроси у вас дали връзката ви ще проработи и търсят причини това да не се случи;

- Постоянни мисли за съмнение в чувствата на половинката ви;

- Съмнения във вярност;

Свързани със здравето

- Постоянни съмнения във вашето здраве или това на близките ви;

- Постоянно насочени мисли дали не сте болни, или къде и как може да се разболеете;

- Не вярвате на доктори, когато ви казват, че всичко е наред;

Означава ли, че съм лош човек?

Всеки от нас води напрегнато ежедневие и търси грешки и потенциални лоши сценарии. Биологично мозъкът ни вижда само опасността и се опитва да я разпознае, за да се спаси и оцелее.
Ако осъзнавате, че това са мисли непородени от вас, а вклинили се в съзнанието ви и са неистинни и нямате желанието да действате върху тях, то скоро те ще изчезнат. Това не ви прави лоши хора, а напрегнати, опитващи се да решите несъществуваща „опасна“ ситуация.

Стъпки:

Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки

1. Научете се да ги разпознавате

Ако правите разликата между обикновения си мисловен процес и порочният кръг от натрапчиви мисли, то вече знаете на кои да обръщате внимание и на кои не.

2. Приемайте ги

Когато натрапчивата мисъл дойде, вие вече я познавате. Мислили сте  по нея неведнъж, опитайте се да го приемете като нещо вече преминало.

3. Отвърнете на противника с ирония

Иронизирането е силен инструмент, също както чувството за хумор. Ако например постоянно мислите как ще катастрофирате или винаги се чувствате несигурни в превозно средство – самоиронизирайте се.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес