Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да реагираме спрямо пасивно-агресивно поведение?

07 юли 2024, 07:33 часа

Справянето с пасивната агресия не винаги е лесна задача. Понякога не може да разберете какво тревожи някого, но може да усетите напрежение във въздуха. Или се чудите как да “разплетете” нечии думи, за да разберете истинското им значение. Понякога е трудно да разберете как да реагирате на такъв тип поведение по начин, който не прави ситуацията по-враждебна. В следващите редове ще се опитаме да представим полезна информация как да се справяте с пасивно-агресивно поведение.

Какво е пасивна агресия?
Пасивната агресия е косвен израз на враждебност, негодувание или негативни чувства. Това не е клинична диагноза, а по-скоро поведенчески модел. Защо хората се държат така? Някои го правят заради ниско самочувствие и несигурност, травма или стрес. Други се държат по този начин поради “обиграна” безпомощност. Те не знаят или никога не са се научили как да се конфронтират директно с хората, така че прибягват до пасивно-агресивно поведение.

Независимо от причините за това поведение, то не е полезно. Пасивната агресия е неадаптивна мярка за справяне и третирането на другите по този начин може да доведе до конфликти и други проблеми във взаимоотношенията.
Пасивната агресия не винаги се забелязва лесно.Това е една от причините, които я правят толкова разрушителна. Ето няколко примера за пасивно-агресивно поведение. 

Примери за пасивно-агресивно поведение

1. Фалшиви комплименти
Комплиментите трябва да ни накарат да се чувстваме приятно. Но могат и да се превърнат в лични нападки или източник на конфликт, ако се използват от хора с пасивна агресия. Тези фалшиви комплименти може първо да звучат приятно, докато не разберете, че всъщност представляват критика или скрита обида. Например “Уау, новата ти прическа е толкова различна!”
Разбирането на разликата между искрения и лицемерен комплимент ще помогне да предотвратите конфликтни ситуации.

2. Съзнателно отлагане или неефективно действие
Служител умишлено отлага изпълнение на дадена задача или не я върши както трябва с цел да му я отменят. Партньорът ви нарочно не се справя с прането, за да не го молите вече да го прави. Това са сигнали за пасивно-агресивна съпротива. Такова поведение е начин другите да изразят недоволство, без да влизат в открита конфронтация.

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

3. Мълчание
Комуникацията е крайъгълен камък на здравословните отношения. Хора с пасивно-агресивно поведение често избягват комуникацията, за да покажат недоволство или упражнят контрол. Те използват мълчание, за да избегнат директен конфликт, но вместо това може да се подхранят конфликтни ситуации.

В този случай мълчанието е основен източник на дистрес. Тревожите се какво мисли другият човек и защо се държи по този начин. Може да анализирате какво сте направили погрешно и да мислите, че поведението му е по ваша вина. Такъв неадаптивен подход към общуването може да ви повлияе емоционално и да навреди на връзката ви.

4. Прехвърляне на вината към вас
Хора с пасивна агресия не се извиняват, ако направят нещо нередно. По-скоро отказват да поемат отговорност и дори ще прехвърлят вината върху вас.
Някои хора действат така като метод за контролиране на емоциите на другите хора. Този вид поведение отклонява вниманието от тях и манипулира другите да се чувстват виновни.  

5. Цинизъм или отричане на чувства
Много хора таят истинските си чувства, скрити зад стена от сарказъм или правят саркастични, дори злобни, коментари. Често този цинизъм е защитен механизъм, който предотвратява продуктивната открита комуникация, която е задължителна за силни платонични и романтични връзки.

Методи за справяне с пасивно-агресивно поведение

1. Запазете спокойствие
Ако общувате с човек, който се държи с пасивна агресия, не отразявайте неговото поведение. Не се включвайте в размяна на скрити обиди или спорове кой е виновен. Запазете спокойствие и дори се отдръпнете за момент. Поддържането на емоционален баланс предпазва тези ситуации от ескалация.

2. Поставете проблема директно
Пренебрегването на нечие пасивно-агресивно поведение може да е изкушаващо, но няма да реши проблема. Поставянето на проблема чрез открита комуникация ще ви помогне да се решат нещата - или поне да разберете защо някой се държи по този начин.
Опитайте се да разберете поведението му, показвайки по-скоро любопитство отколкото обвинение.

3. Бъдете настоятелни
Пасивно-агресивното поведение може да бъде минно поле от недоразумения и неясноти, изпълнено с фалшиви комплименти и пренебрежителни изказвания. Увереното говорене и ясното общуване може да ви помогнат да се ориентирате в тези ситуации и да потърсите разяснение.

Какво означава да си пасивно агресивен?

4. Фокусирайте се върху търсене на решение, а не на вина
Поставянето на светлината на прожекторите върху вината не е полезно при справянето с пасивната агресия. Вместо това е по-полезно да се търси диалог и решение, което ще помогне на двете страни да продължат напред. Фокусирането върху вината ще предотврати всякакъв напредък и ще влоши ситуацията, ако някоя от страните започне да се отбранява.

5. Концентрирайте се върху собствените си реакции
Когато се справяте с пасивната агресия, е важно да сте наясно със собствените си реакции. Например, ако отивате на събиране, където някой винаги прави злобни забележки, може да се подготвите психически за тях предварително, което ще ви помогне да премахнете “жилото” им и да предотвратите неволна ескалация.

6. Слушайте активно
Да разберете гледната точка на другия е начин да се справите с пасивната агресия. Може да не сте съгласни с действията му, но поне ще имате някаква представа защо се държи така.
Активното слушане е чудесен начин да научите повече за другата гледна точка. Това включва да му отделите цялото си внимание, да обръщате внимание на това, което казва и да се фокусирате върху разбирането му. Активното слушане може да доведе до взаимно уважение и да подобри комуникацията между вас и другия човек. 

7. Очертайте ясни граници
Наличието на ясни граници показва какво е приемливо и какво не е приемливо за вас. Очертаването на граници с някой, който се държи пасивно-агресивно, му дава да разбере какво ще толерирате и какво не. Той може да не зачита вашите граници в началото, затова е важно да отстоявате позицията си и да продължите да я налагате.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес